Charts.cz/Fórum/Co je důležité vědět o rizicích v DeFi investicích?

Co je důležité vědět o rizicích v DeFi investicích?

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rizika spojená s investicemi do DeFi? Je pravda, že decentralizované finance nabízejí skvělé příležitosti, ale slyšel jsem, že existují i značná rizika, o kterých je dobré vědět předtím, než se do toho pustím. Například, co se stane, když dojde k hackerskému útoku na platformu? A jak je to s likviditou? Může se stát, že bych nemohl vybrat svoje peníze ve chvíli, kdy bych je potřeboval? Zajímalo by mě také, jak moc jsou DeFi projekty regulované a jestli by mi mohlo hrozit nějaké právní riziko. A co chyby v kódu? Jak často se to stává a jak bych se mohl chránit před takovými problémy? Slyšel jsem i o tom, že některé projekty mohou být podvodné nebo poměrně neznámé a že by bylo dobré umět rozpoznat důvěryhodnost. Můžete mi prosím říct, na co si dávat pozor a jak se vyhnout nejčastějším pastem v DeFi investicích? Jaké tipy a triky byste doporučili pro začátečníka, který chce vstoupit do světa decentralizovaných financí bez toho, aby přišel o peníze?

170 slov
1.7 minut čtení
29. 3. 2023
Petr Sýkora
Petr Sýkora

Je dobrý se na to kouknout z několika úhlů. První věc, co si uvědom, je, že DeFi může fakt přinést skvělý příležitosti, ale taky jsou tu dost velký rizika. Hackeři umí být dost šikovní a když se někde prolomí zabezpečení, můžeš o svoje peníze snadno přijít. Takže je fajn vybírat platformy s dobrou reputací a historickými výsledky.

K likviditě – to je další věc. Někdy můžeš narazit na projekty, kde je problém s tím, že se ti nepodaří vybrat peníze, protože prostě není dostatek likvidity. Můžeš tam mít zamknuté peníze přesně ve chvíli, kdy bys je potřeboval.

Regulace? No, tady to není žádná sláva. DeFi většinou funguje mimo klasické regulace, takže těžko říct, co se stane v případě problémů nebo sporů. To může být riziko samo o sobě.

Pak jsou tu chyby v kódu. Smart kontrakty nejsou bez chyby a občas se objeví bugy, které umí napáchat velkou paseku. Proto je důležité podívat se na auditování kódu a jestli má projekt nějakou transparentní historii.

A nakonec pozor na podvodný projekty. Vždycky se vyplatí udělat si pořádný průzkum a zkontrolovat, kdo za projektem stojí a jakou mají komunitu.

Pro začátečníka doporučuju investovat jen část svých peněz, kterou si můžeš dovolit ztratit. A zkus postupně rozumět technologiím a platformám, než do toho vrazíš víc. Risk management je klíč.

212 slov
2.1 minut čtení
30. 9. 2023
Emil Košťál
Emil Košťál

Takže, když se koukáš na investice do DeFi, je fajn mít na paměti pár věcí. Za prvé, hackerské útoky sou fakt častý. Většina projektů je open-source, což je sice super, ale taky to dává hackerům šanci zkoumat kód a hledat slabiny. Takže když investuješ, zkontroluj si audit kódu a jakou mají bezpečnostní historii.

Pak je tu likvidita. Může se stát, že chceš vybrat svoje peníze a najednou zjistíš, že na to není dostatek likvidity. To se stává v menších poolích nebo u nových projektů. Takže radši investuj do prověřenějších platforem s větším objemem obchodování.

Regulace v DeFi je taky velký téma. Většina projektů není regulovaná a to může znamenat rizika, hlavně co se týče podvodů a nejasnosti ohledně právních záležitostí. Taky si dávej pozor na to, jak moc jsou projekty známy – čím méně informací o nich, tím víc podezřelé.

No a co se týče chyb v kódu, ty se stávají. Mnoho projektů má bugy, který nemusí být hned vidět. Proto vždycky koukni na historii projektu, kolikrát měli nějaké incidenty a jak to řešili.

Tip pro začátečníky? Dělej si domácí úkoly! Neinvestuj do něčeho, co neznáš. Rozděl si investice do více projektů místo všeho do jednoho a sleduj komunity na Redditu nebo Twitteru – tam se dozvíš spoustu užitečných informací. A hlavně – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

217 slov
2.2 minut čtení
29. 1. 2023
Božena Jarošová
Božena Jarošová