Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejnovější trendy v ETF investování v roce 2023?

Jaké jsou nejnovější trendy v ETF investování v roce 2023?

Přemýšlím o tom, jak se vyvíjí trh s ETF a co je teď v roce 2023 aktuální. Slyšel jsem, že ETF se stávají čím dál tím víc populárními, ale co to vlastně znamená pro investory jako jsem já? V poslední době jsem zaznamenal nárůst zájmu o udržitelné investice a ESG faktory, ale chtěl bych vědět, jestli jsou nějaké nové ETF, které se na to zaměřují. Jaké jsou jejich výhody a jak je porovnat s tradičními ETF? Zároveň mě zajímá, jestli se objevují nějaké nové sektory nebo oblasti, do kterých se vyplatí investovat prostřednictvím ETF. Je třeba brát v úvahu i makroekonomické faktory, které by mohly ovlivnit výkon různých ETF v roce 2023? Jak například inflace nebo úrokové sazby mohou zasáhnout do výběru ETF, které bych měl zvážit? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, jaké trendy vidí ve svém investování a co by mi doporučili sledovat. Děkuji!

147 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
David Pražák
David Pražák

V roce 2023 je vidět, že ETF se zaměřují na udržitelnost a ESG faktory. Mnoho nových fondů se objevilo, které investují do zelených technologií nebo společností splňujících etické normy. Výhodou těchto ETF je, že nabízejí diverzifikaci a často nižší náklady než tradiční investice. Je dobré sledovat, jak se vyvíjí poptávka po těchto produktech, protože investoři stále více preferují společnosti s pozitivním dopadem na životní prostředí.

Co se týče nových sektorů, technologie jako AI nebo obnovitelné zdroje jsou teď hodně v kurzu. Takže bych doporučil podívat se na ETF zaměřené na tyhle oblasti. Ale nezapomeň na makroekonomické faktory – inflace a úrokové sazby můžou hodně ovlivnit výkon ETF. Například vyšší úrokové sazby mohou tlačit dolů ceny akcií, což se může promítnout i do ETF. Takže je fajn mít na paměti i ekonomickou situaci, když vybíráš podle sektoru.

Zkušenosti ostatních ukazují, že kombinace tradičních a novějších ETF může být rozumný přístup. To ti dá šanci chytit růst v nových oblastech, zatímco si budeš chránit investice ve stabilnějších fondech.

164 slov
1.6 minut čtení
5. 5. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý

V roce 2023 je jasné, že ETF jsou na vzestupu. Udržitelné investice a ESG faktory jsou teď hot topic. Mnoho nových ETF se zaměřuje na zelené technologie, obnovitelné zdroje a firmy splňující ESG kritéria. Tyhle ETF často nabízejí lepší diversifikaci a nižší náklady než tradiční fondy. S inflací a rostoucími úrokovými sazbami to ale není jednoduché. Například sektor technologií může být zasažen víc než jiné, protože vyšší úrokové sazby zvyšují náklady na financování. Investoři by měli sledovat, jak se makroekonomické faktory vyvíjejí, protože to může ovlivnit výkon různých sektorů. Nedávno se taky objevily trendy jako investice do zdravotnictví nebo umělé inteligence přes ETF. Je fajn si prozkoumat různé možnosti a porovnat je podle výnosů a nákladů. Lidi hodně mluví o těch ESG ETF, že prý mají dobrý potenciál, ale je důležitý mít i jasnou strategii a rozumět tomu, co kupuješ.

140 slov
1.4 minut čtení
29. 4. 2024
Petr Hrdý
Petr Hrdý