Jak vybrat správné ETF pro začátečníka?
Když se člověk rozhodne investovat do ETF, tak je to pro něj často úplně nová a zmatečná zkušenost. Hlavně pro začátečníka, který se v tom světě financí teprve rozkoukává. Všude se mluví o těch různých fondech a jak jsou skvělé, ale jak vůbec vybrat to správné ETF? Co všechno bych měl zvážit? Mám se dívat na poplatky, nebo na výkon fondu v minulosti? Je důležité znát všechny ty technické detaily jako jsou TER nebo likvidita, nebo stačí jen zjistit, co fond obsahuje? Je lepší investovat do indexového ETF, nebo se podívat na nějaké tematické? Dává smysl rozložit investice mezi více ETF, nebo je lepší se soustředit na jedno? A co třeba dividenové fondy, mají smysl? Jaký vliv mají ekonomické trendy a jak to ovlivňuje výběr ETF? Potřebuju mít nějaké speciální znalosti k tomu, abych si vybral to pravé ETF pro sebe? Nechtěl bych skončit s něčím, co mi nepřinese žádné zisky nebo ještě hůř, ztrátu. A co když se rozhodnu investovat pravidelně, jaký vliv to má na výběr ETF? Může mi někdo doporučit nějaké dobré zdroje informací nebo nástroje, které by mi mohly pomoci při výběru? Není to přece jenom o tom koupit něco a čekat na zázrak. Jak moc je důležité sledovat vývoj trhu po nákupu ETF? Jak poznám, že jsem udělal správnou volbu? Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu rád za jakoukoli radu.