Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli mám dost dobře diverzifikované akcie?

Jak zjistím, jestli mám dost dobře diverzifikované akcie?

Kdokoli se snaží investovat do akcií, určitě slyšel o důležitosti diverzifikace. Ale jak vlastně zjistit, jestli je portfolio dostatečně rozmanité? Mám na mysli, že se nejedná jen o to mít akcie různých firem, ale také o to, jestli mám akcie z různých odvětví a regionů. Navíc, co když mám v portfoliu více akcií jedné společnosti? To by mohlo znamenat, že moje investice nejsou tak rozložené, jak bych si přál. Jaké jsou tedy faktory, které bych měl brát v úvahu při posuzování mého portfolia? Měly by být akcie rozděleny mezi různé sektory jako technologie, zdravotnictví, spotřební zboží a další? A co třeba geografická diverzifikace? Měl bych mít akcie nejen českých, ale i zahraničních firem? Jaké nástroje nebo metody můžu použít k tomu, abych zjistil, zda jsem správně diverzifikoval? Existují nějaké doporučené poměry nebo pravidla, podle kterých bych měl řídit při rozhodování o tom, kolik investovat do jednotlivých sektorů? Je třeba se dívat také na korelace mezi akciemi, abych se vyhnul situaci, kdy mi propad jednoho odvětví vezme většinu portfolia? Kde začít? Rád bych dostal návod nebo tipy na to, jak si ověřit, že jsem na správné cestě a má diverzifikace je efektivní.

191 slov
1.9 minut čtení
2. 11. 2023
Pavla Pechová
Pavla Pechová

Diverzifikace je fakt důležitá, ale není to jen o tom mít pár akcií z různých firem. Měl bys mít akcie z různých sektorů, jako je technologie, zdravotnictví, finance atd., protože každý sektor reaguje jinak na tržní události. Takže když jedno odvětví klesne, jiný může růst a vyvážit to. Geografická diverzifikace taky hraje roli. Mít akcie českých firem je super, ale zahraniční trhy ti můžou poskytnout další příležitosti a snížit riziko. Co se týče počtu akcií v portfoliu, snaž se neinvestovat moc do jedné společnosti, protože pak jsi zranitelný vůči jejím problémům. Doporučuje se mít možná tak 5-10 % portfolia v jedné akcii.

Korelace mezi akciemi je taky dobrá věc sledovat. Když máš akcie, které se chovají podobně, tak jsi vlastně nevyužil diverzifikaci naplno. Zkus třeba různé online nástroje nebo aplikace, co ti pomůžou analyzovat tvoje portfolio – ty ti řeknou, jak jsi rozloženej a jestli bys neměl něco změnit. Neexistuje žádný dokonalý poměr nebo pravidlo, ale obecně platí – čím víc různorodý investice máš, tím lépe jsi chráněný před rizikem.

169 slov
1.7 minut čtení
15. 12. 2023
Denisa Pechová
Denisa Pechová

Jasně, diverzifikace je fakt důležitá. Abys zjistil, jestli máš dostatečně rozmanité portfolio, koukni se na pár věcí. První je sektorová diverzifikace - měl bys mít akcie v různých odvětvích, jako je technologie, zdravotnictví, finance a tak. Když máš všechno v jednom sektoru, riskuješ, že když ten sektor spadne, tvoje portfolio to dost pocítí.

Další věc je geografická diverzifikace. Měj na paměti i akcie zahraničních firem, ne jen českých. Jsou různé trhy a někde jinde to může fungovat líp než tady.

Pak se podívej na váhu jednotlivých akcií. Pokud máš víc než třeba 10-15 % investice v jedné společnosti, tak to bys měl zvážit. To může znamenat, že jsi moc koncentrovaný a pak je to riziko.

Co se týče korelací, jo, to je dobrý bod. Některé akcie mohou mít podobné pohyby a když se jedna propadne, druhá taky. Takže se snaž mít v portfoliu akcie, které nejsou navzájem příliš propojené.

Použij nějaké nástroje pro analýzu portfolia, jako třeba Excel nebo online kalkulačky na diverzifikaci. Ty ti ukážou rozložení a pomohou ti posoudit, jestli jsi na dobré cestě.

No a nakonec – není špatný mít nějaké pravidlo pro rozdělení investic mezi sektory. Třeba 20-30 % v každém hlavním sektoru může být fajn začátek. Ale hlavně se dívej na to celé jako na celek a přizpůsobuj to podle svých cílů a rizika, který jsi ochoten podstoupit.

219 slov
2.2 minut čtení
25. 9. 2023
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová