Charts.cz/Fórum/Co všechno zahrnuje fundamentální analýza akcií?

Co všechno zahrnuje fundamentální analýza akcií?

Zajímalo by mě, co všechno se vlastně skrývá pod pojmem fundamentální analýza akcií? Slyšel jsem, že je to něco, co pomáhá investorům lépe pochopit hodnotu akcií a rozhodnout se, zda do nich investovat nebo ne. Ale co přesně to obnáší? Dívají se investoři na finanční výkazy firem, jako jsou zisky a ztráty, nebo na něco jiného? A jak moc jsou důležité ukazatele jako P/E ratio, dividendový výnos nebo růst tržeb? Zajímalo by mě také, jestli se při té analýze zohledňují i faktory mimo samotnou firmu, třeba ekonomická situace nebo konkurence na trhu. Je to celé dost složité a mám pocit, že je tam spousta detailů, které bych měl znát, abych mohl lépe porozumět tomu, co ovlivňuje cenu akcií. Také mě zajímá, jestli existují nějaké praktické tipy, jak začít s touto analýzou a na co si dát pozor. Díky za informace!

140 slov
1.4 minut čtení
17. 7. 2023
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Fundamentální analýza je fakticky způsob, jak zjistit, jestli je akcie podhodnocená nebo nadhodnocená. Základem jsou finanční výkazy – tedy rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow. Na to se koukáš, abys viděl, kolik firma vydělává, jaké má dluhy, a jestli má dost peněz na to, aby fungovala. P/E ratio ti pomůže zjistit, jak je akcie ceněná v porovnání s jejím ziskem. Pak je tu dividendový výnos, což je důležitý pro ty, co chtějí pasivní příjem. Růst tržeb ukazuje, jestli firma expanduje nebo ne.

Důležité ale není jen tohle. Je třeba sledovat i ekonomikou obecně – jestli roste HDP, inflace atd., a jak se firma vypořádává s konkurencí. Když děláš analýzu, sleduj trendy v odvětví a co říkají analytici. Můžeš začít tím, že si vybereš pár firem z nějakého sektoru a hezky si projdeš jejich čísla. Srovnávej s konkurencí a nezapomínej na novinky ve firmě – třeba nové produkty nebo změny v managementu.

Takže pokud chceš začít, zaměř se hlavně na ty základní ukazatele a pak se doučuj víc o trhu a ekonomice jako takové. Je to fakt o trpělivosti a učení se.

181 slov
1.8 minut čtení
3. 12. 2024
Antonín Dubský
Antonín Dubský

Jasně, fundamentální analýza se zaměřuje na hodnocení skutečné hodnoty akcií firmy. Investoři většinou začínají s prozkoumáním finančních výkazů, jako jsou výsledovky a rozvahy, aby zjistili, kolik firma vydělává, jaké má dluhy nebo jaké má aktiva. Důležitý ukazatel je třeba P/E (cena k zisku), což ukazuje, kolik investoři platí za dolar zisku. Růst tržeb a dividendový výnos taky hrajou velkou roli v tom, jak hodnotíme potenciál akcií. Ale nezapomínej na širší kontext – ekonomická situace, konkurence, trendy v odvětví nebo třeba i politické faktory můžou mít velkej vliv na cenu akcií. Když začínáš s analýzou, doporučuju sledovat zprávy o trhu a porovnávat různé firmy ve stejném segmentu. Můžou se hodit i různé online platformy a nástroje pro analýzu. Buď trpělivej a neber to jen jako matematiku, ale snaž se pochopit celkový příběh firmy.

132 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2025
Helena Košťálová
Helena Košťálová