Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je akcie podhodnocená?

Jak zjistím, jestli je akcie podhodnocená?

Když přemýšlím o investicích do akcií, často se mi v hlavě honí otázka, jak vlastně zjistit, jestli je nějaká akcie podhodnocená. Je to vůbec možné? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Slyšel jsem o různých metodách jako je porovnání cenových ukazatelů nebo analýza ziskovosti, ale nejsem si jistý, na co přesně se zaměřit. Je lepší se dívat na poměr cena/výnos, nebo by mě měla zajímat i historie společnosti a její budoucí vyhlídky? A co třeba ekonomické ukazatele jako je inflace nebo úrokové sazby? Jak moc to všechno ovlivňuje hodnotu akcií? Mám také slyšel něco o tom, že trhy bývají emocionální a investoři často reagují přehnaně na zprávy. Jak mohu určit skutečnou hodnotu akcie bez ohledu na tyto emoce? Existují nějaké konkrétní nástroje nebo aplikace, které by mi mohly pomoci s analýzou a porovnáním akcií? A co když si nejsem jistý, jestli to, co považuji za podhodnocené, opravdu takové je? Jaké jsou nejlepší postupy pro ověření mých předpokladů? Může mi někdo poradit, jak začít s touto analýzou a co všechno budu potřebovat k tomu, abych udělal informované rozhodnutí? Jaké jsou vaše zkušenosti s identifikací podhodnocených akcií?

186 slov
1.9 minut čtení
27. 7. 2023
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková

No, zjistit, jestli je akcie podhodnocená, není úplně jednoduchý úkol. V první řadě se podívej na poměr cena/výnos (P/E), to ti dá nějakou představu o tom, jak trh oceňuje zisky firmy. Ale nezapomeň se kouknout i na historické P/E té firmy, protože co je nízké teď, může být normální pro tu konkrétní společnost. Zároveň bys měl zohlednit růstové vyhlídky a sektory, ve kterých firma působí, protože to dost ovlivňuje cenu akcií.

Pak jsou tady i další ukazatele jako P/B (poměr ceny a účetní hodnoty) nebo dividendový výnos. S tím souvisí i ekonomické faktory – inflace a úrokové sazby můžou hrát velkou roli v tom, jak investoři vnímají hodnotu akcií.

A jo, trhy fakt reagují přehnaně na zprávy a emoce, takže se snaž spíš dívat na dlouhodobý vývoj než na krátkodobé fluktuace. Můžeš zkusit nějaké aplikace pro analýzu akcií, třeba Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, tam najdeš spoustu užitečných informací i analýz.

Pokud si nejsi jistej, co považuješ za podhodnocené, tak je dobrý porovnat s jinými firmami ve stejném sektoru a kouknout na jejich ukazatele. Začni s nějakými základními analýzami a časem se naučíš víc. Takže hodně štěstí s investováním!

188 slov
1.9 minut čtení
10. 8. 2024
Eva Švandová
Eva Švandová

Zjistit, jestli je akcie podhodnocená, může být fakt složitý. Základ je kouknout se na poměry jako cena/výnos (P/E), cena/kniha (P/B) a další ukazatele, co ti pomůžou porovnat akcie mezi sebou nebo s průměrem trhu. Taky je dobrý se podívat na historii firmy – jak moc vydělává, jak roste a jaký má dluhy. Nepodceňuj ani budoucí vyhlídky, protože to, co se bude dít v ekonomice (inflace, úrokové sazby) může mít fakt velký dopad. Trhy jsou dost emocionální, takže občas akcie spadnou jen kvůli špatným zprávám, i když ve skutečnosti si vedou dobře.

Když si nejsi jistej, jestli je akcie podhodnocená nebo ne, zkus si udělat vlastní analýzu – nejlepší je se podívat na víc zdrojů a různý názory. Existují i aplikace a weby jako Yahoo Finance nebo Simply Wall St, co ti s tím můžou pomoct. A hlavně si dej pozor na to, abys nekupoval akcie jen proto, že je někdo jinej doporučuje – dělej si vlastní závěry. Takže zkus analyzovat firmu z různých úhlů a uvidíš.

166 slov
1.7 minut čtení
15. 12. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková