Charts.cz/Fórum/Kolik kryptoměn pro dobré portfolio?

Kolik kryptoměn pro dobré portfolio?

Zajímá mě, jak moc je důležité mít v portfoliu různé kryptoměny, abych se vyhnul riziku. Je to něco, co si musím pořádně promyslet? Jaká je dobrá strategie pro diversifikaci? Měli bychom mít třeba 5 různých kryptoměn nebo raději 10? A co altcoiny versus stabilnější měny jako Bitcoin a Ethereum? Jak to vlastně funguje, když např. jedna z kryptoměn na trhu hodně klesne – není lepší mít víc různých druhů, aby se mi riziko rozložilo? Je taky pravda, že příliš velký počet může znamenat, že se ztrácím v tom, co vlastně mám a v čem investuju? Jak tedy najít tu správnou rovnováhu mezi množstvím a kvalitou kryptoměn v portfoliu? Já osobně nevím, jestli bych měl šáhnout po více altcoinech nebo se držet těch známějších. Jak jste to vyřešili vy? Co byste doporučili začátečníkovi jako jsem já?

135 slov
1.4 minut čtení
7. 5. 2022
Emil Prchal
Emil Prchal

Tak tohle je fakt dobrá otázka. Obecně se doporučuje mít v portfoliu tak 5-10 různých kryptoměn. Mělo by to být mix stabilnějších měn jako Bitcoin a Ethereum a nějakých altcoinů, co mají potenciál. Tím se ti rozloží riziko, protože když jedna měna klesne, ostatní by to měly vyvážit. Ale pozor, moc různých kryptoměn může být chaos a pak nevíš, co vlastně držíš. Mít přehled je důležitý.

Hlavně se zaměř na kvalitní projekty, neber jen tak všechno, co vypadá lákavě. Ať už jde o technologie nebo tým za projektem. Začátečníkům bych doporučil držet se těch známějších a s dobrou historií. Když se cítíš jistěji, můžeš přidávat nějaké altcoiny, co ti dají smysl. Důležité je taky sledovat trh, protože kryptoměny jsou dost volatilní a to hodně ovlivňuje tvou investici. Takže najít tu rovnováhu mezi množstvím a kvalitou je klíčové.

137 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Marcela Horálková
Marcela Horálková

Jasně, diversifikace v kryptoměnách je zásadní. Obecně platí, že čím víc různých coinů máš, tím víc rozkládáš riziko. Ideální počet se různě uvádí, ale hodně lidí doporučuje mít 5-10 různých mincí. Něco jako Bitcoin a Ethereum by měly být v portfoliu určitě, protože jsou stabilnější a většina lidí na ně spoléhá. Altcoiny můžou přinést vyšší zisky, ale taky víc rizika.

Když nějaká kryptoměna klesne, je fajn mít v portfoliu jiný coin, který to může vyvážit. Ale nesmíš to přehánět - s moc velkým počtem měn se pak ztrácíš v tom, co vlastně máš. Vždycky je dobrý si udělat průzkum a znát, do čeho investuješ.

Takže pokud jseš začátečník, doporučil bych ti začít s pár známějšími coiny a pak postupně zkoušet i altcoiny. Drž se těch, které máš prozkoumané a kterým rozumíš. Méně je někdy víc, což platí i pro kryptoměny. Třeba začni s 5 coiny a uvidíš, jak se ti to osvědčí.

150 slov
1.5 minut čtení
5. 7. 2024
Barbora Daňková
Barbora Daňková