Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a co by mělo být v portfoliu?

Jak začít investovat do kryptoměn a co by mělo být v portfoliu?

V poslední době se hodně mluví o kryptoměnách a já bych chtěl vědět, jak vlastně začít s investováním do této oblasti. Je to pro mě úplně nové téma a mám z toho trochu strach, protože nevím, jestli bych měl investovat do Bitcoinu nebo do nějakých altcoinů, nebo jestli jsou dokonce nějaké bezpečné stablecoiny, do kterých bych se mohl pustit. Zajímalo by mě, jaké jsou nejdůležitější věci, na které bych si měl dávat pozor, když vyhledávám informace o různých projektech a jak si vlastně vybrat správnou burzu pro nákup kryptoměn. Také jsem slyšel o různých strategiích jako HODL nebo trading, ale nevím, co je pro začátečníka lepší. Mělo by v mém portfoliu být víc než jen pár známých kryptoměn? Jaké procento bych měl mít v Bitcoinu a jaké v dalších altcoinech? A co NFT, má smysl na to také investovat? Rád bych se podíval na nějaké konkrétní příklady úspěšných portfolií a co by v nich mělo být, abych měl jistotu, že to dělám správně. Opravdu bych ocenil nějaké rady a tipy od zkušenějších investorů, protože mám pocit, že se v tom všem ztrácím a chci se vyhnout zbytečným chybám. Jaký je váš názor na to, zda je lepší investovat do kryptoměn dlouhodobě nebo se spíš zaměřit na krátkodobé obchody? Jaký máte přístup k diverzifikaci portfolia v této oblasti? Děkuji za každou radu!

221 slov
2.2 minut čtení
12. 8. 2023
Ondřej Pernica
Ondřej Pernica

Investování do kryptoměn může být dost zastrašující, ale když se o to zajímáš, je to dobrý začátek. Pokud chceš začít, doporučuju si udělat pořádný průzkum. Bitcoin je sice nejznámější a považuje se za bezpečnější variantu, ale altcoiny jako Ethereum nebo Cardano taky stojí za zvážení. Stablecoiny jako USDT nebo USDC jsou fajn na uchování hodnoty, pokud chceš zůstat v krypto světě, ale nechtějí riskovat.

Při výběru burzy, dej pozor na poplatky a zabezpečení. Binance, Coinbase nebo Kraken jsou dobré volby. Zjisti si, jaké měny nabízejí a jak snadno lze koupit a prodat.

Pokud jde o strategii, HODL (držet dlouhodobě) je pro začátečníka asi lepší než trading. Trading vyžaduje hodně času a znalostí trhu. Doporučoval bych začít s 70-80% v Bitcoinu a zbytek v altcoinech. Můžeš zkusit i nějaké NFT, ale to už je hodně spekulativní.

Diverzifikace portfolia je důležitá, takže pár různých coinů může být fajn. Když budeš mít mix známějších mincí a pár novějších projektů, můžeš snížit riziko.

Hlavně se nevzdávej a uč se! Každý dělá chyby, tak buď trpělivý a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

177 slov
1.8 minut čtení
23. 7. 2024
Jaroslav Kotek
Jaroslav Kotek

Jo, investování do kryptoměn je fakt zajímavý, ale musím říct, že to může být docela chaos. První věc, co udělej, je najdi nějakou dobrou burzu, jako Coinbase nebo Binance, kde si můžeš založit účet. Pak doporučuju začít s Bitcoinem, protože je to nejznámější a má větší stabilitu než altcoiny. Ale klidně se podívej i na Ethereum a další zavedené projekty.

Co se týče diverzifikace portfolia, většina lidí doporučuje mít většinu v Bitcoinu (třeba 60-70%) a zbytek rozložit na altcoiny. Ale pozor na to, jaké altcoiny vybíráš - důležité je sledovat projekty s reálným využitím a dobrým týmem za nimi. Stablecoiny jsou fajn na uchování hodnoty v turbulentních časech.

Pokud jde o strategie, HODL je pro začátečníky dost populární, protože to prostě znamená koupit a držet dlouhodobě bez toho, abys nervózně sledoval ceny každý den. Trading může být riskantní a pro nováčky dost složitý.

A co NFT? No, to záleží na tom, co tě baví. Je to hodně spekulativní trh, takže pokud chceš zkusit investici do NFT, dej si pozor na to, co kupuješ.

Důležité je pořád se vzdělávat a nesázet všechno na jednu kartu. Sleduj zprávy a trendy v kryptosvětě a buď opatrný s investicemi. A hlavně nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

201 slov
2 minut čtení
14. 1. 2025
Bohumil Košťál
Bohumil Košťál