Co všechno ovlivňuje poplatky na kryptoburzách?
Když se člověk rozhodne investovat do kryptoměn, často se dostane k otázce poplatků na burzách, ale co všechno vlastně tyto poplatky ovlivňuje? Mám na mysli nejenom klasické transakční poplatky, ale i další aspekty, které mohou hrát roli při obchodování. Je to třeba likvidita trhu nebo volatilita cen? Jak moc hraje roli samotná burza, na které obchodujete? Rozhoduje o poplatcích počet uživatelů a jejich aktivita? Vím, že některé burzy mají různé struktury poplatků, takže jaký je rozdíl mezi maker a taker poplatky a co to vlastně znamená pro konečného uživatele? Zajímalo by mě i, jestli existují nějaké skryté poplatky, které si člověk nemusí hned všimnout, a jak se liší mezi různými platformami. A co třeba VIP účty nebo odměny za věrnost – má to vliv na výši poplatků? Je možné, že poplatky se liší i podle toho, jakou měnu obchodujeme? Například jsou nižší pro Bitcoin než pro méně známé altcoiny? Je tu spousta faktorů a já bych chtěl dostat jasnější představu o tom, co všechno vstupuje do hry. Děkuju za vaše názory a rady.