Charts.cz/Fórum/Jak poznat dobré NFT projekty bez zbytečných rizik?

Jak poznat dobré NFT projekty bez zbytečných rizik?

V poslední době se hodně mluví o NFT (non-fungible tokens) a o tom, jak mohou představovat zajímavou investiční příležitost. Ale jak vlastně poznat, které projekty jsou ty pravé a které byste měli raději obcházet? Je to strašně matoucí, protože na trhu je tolik různorodých projektů – některé se zdají být skvělé, jiné zase velmi podezřelé. Co tedy hledat? Jaké faktory zohlednit při hodnocení potenciálu daného NFT projektu? Mám pocit, že je důležité zkoumat tým, který za projektem stojí. Jak se dá zjistit, zda mají dostatečné zkušenosti a úspěchy v oblasti blockchainu nebo umění? Zajímalo by mě také, co říkáte na samotný koncept projektu. Je to něco originálního, nebo se jedná jen o další kopii něčeho, co už tu bylo? Jak moc je důležité mít aktivní komunitu kolem projektu? Viděli jste někdy projekt, který neměl silnou komunitu a přesto uspěl? A co analytické nástroje, které nám mohou pomoci porovnat různé NFT projekty? Jaké používáte a jak moc jsou spolehlivé? Rád bych slyšel i vaše názory na to, jak se vyvarovat podvodům. Jak poznat signály, že se něco děje špatně? Dostáváte nějaké tipy od známých nebo sledujete influencery? Víte, jak se orientovat v tom, co je opravdové a co jen marketingový trik? Hrozně mě zajímá také názor na likviditu – jak rychle můžete prodat své NFT, pokud byste potřebovali hotovost? A nakonec – co si myslíte o dlouhodobých investicích do NFT ve srovnání s krátkodobým obchodováním? Jaký máte názor na volatilitu trhu a jak ji brát v potaz při investování do NFT? Doufám, že mi můžete poskytnout nějaké tipy a informace, které mi pomohou lépe se zorientovat v této rychle se měnící oblasti.

271 slov
2.7 minut čtení
3. 10. 2022
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Takže, jak poznat dobré NFT projekty? První věc, co bych zkoumal, je tým za projektem. Když mají lidi za sebou zkušenosti s blockchainem nebo nějakými úspěchy v oblasti umění, může to být dobrý signál. Pak se podívej na koncept projektu - pokud je to něco originálního a zajímavého, má větší šanci na úspěch než další kopie něčeho.

Aktivní komunita je taky hodně důležitá. Pokud vidíš, že lidé na Discordu nebo Twitteru hodně diskutují, je to pozitivní známka. Na druhou stranu jsem viděl i projekty, co neměly silnou komunitu a přesto vyletěly nahoru, ale to je spíš výjimka.

Analytické nástroje jako OpenSea nebo Rarity.tools ti můžou pomoct porovnat projekty podle různých metrik. Ale buď opatrný, ne všechno je stoprocentně spolehlivé. Co se týče podvodů, dávej pozor na příliš vysoké sliby a na tlak koupit hned. Když něco vypadá moc dobře, aby to byla pravda, možná je lepší se tomu vyhnout.

Tipy od známých jsou fajn, ale sleduj i influencery – opatrně ovšem, někteří jsou placení za propagaci. Likvidita je důležitá taky – pokud plánuješ prodat rychle, zkontroluj trh a poptávku po těch konkrétních NFT.

A k dlouhodobým versus krátkodobým investicím. Osobně vidím NFT jako volatilní trh – ceny můžou skákat jako blázen. Dlouhodobé držení může dávat smysl u kvalitních projektů, ale krátkodobé obchodování může být rychlejší cesta k zisku (nebo ztrátám). Takže měj oči otevřené a udělej si domácí úkoly.

226 slov
2.3 minut čtení
31. 7. 2024
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář

Čau, tak tady je pár tipů, co se mi osvědčily. Hlavně se koukej na tým – jestli mají zkušenosti v blockchainu nebo umění, to dost napoví. Sleduj, co dělají na sociálních sítích, a jestli jsou transparentní ohledně toho, co plánují. Komunita je fakt důležitá – aktivní lidé kolem projektu můžou hodně pomoct. Když vidíš, že tam nikdo nic neřeší, tak bacha.

Analytické nástroje jako OpenSea nebo Rarity.tools ti ukážou tržní trendy a ceny. Ale pořád platí, že je to hodně riskantní. Když dostaneš tip od influencera, zkoumej, co a jak říká. Někdy je to jen marketingový trik. A likvidita? Záleží na poptávce, takže si zjisti, jak se dané NFT prodává.

Když jde o investice, dlouhodobě je to asi lepší než rychlé obchody, ale volatilita je šílená. Takže buď opatrný a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

137 slov
1.4 minut čtení
18. 7. 2024
Vladimíra Matoušková
Vladimíra Matoušková