Charts.cz/Fórum/Co všechno bych měl zkontrolovat před nákupem NFT?

Co všechno bych měl zkontrolovat před nákupem NFT?

Mám zájem o nákup NFT, ale nejsem si úplně jistý, co všechno bych měl zkontrolovat, než do toho investuji. Je toho dost a nechci udělat nějakou chybu, protože jsem slyšel, že některé projekty mohou být podvodné nebo prostě nemají žádnou hodnotu. Měli bychom se dívat na to, kdo je autor nebo tvůrce NFT? Je důležité zjistit, jaké jsou poplatky spojené s nákupem a prodejem těchto digitálních aktiv? Co když se mi NFT nelíbí po několika týdnech? Jak to vlastně funguje s vlastnictvím a přenosem? Jak mohu posoudit, zda má dané NFT potenciál v budoucnu růst? Měl bych se podívat na trh, kde se NFT prodává? Jak moc je důležitá komunita kolem projektu? A co licence a práva spojená s NFT, měl bych to také vzít v úvahu? Jak poznám, jestli je daný NFT originální nebo jestli už existují kopie? To vše jsou věci, které mě trápí a rád bych věděl, co byste doporučili zkontrolovat nebo mít na paměti před tím, než se opravdu rozhodnu koupit nějaké ty digitální umění či sběratelské kousky. Děkuji za tipy!

175 slov
1.8 minut čtení
1. 4. 2023
Věra Trnková
Věra Trnková

Před nákupem NFT bys měl zkontrolovat pár věcí. Za prvé, zjisti, kdo je autor nebo tvůrce NFT, protože renomé může hodně říct o hodnotě. Dále se podívej, na jakém trhu se NFT prodává, některé trhy mají lepší reputaci než jiné. Zjisti si poplatky za transakce, to může ovlivnit tvůj zisk při prodeji. Komunita kolem projektu je taky důležitá, aktivní a zapálená komunita může znamenat potenciál růstu. Co se týče licencí a práv, ujisti se, co vlastně kupuješ – jestli jenom digitální obrázek nebo i nějaká práva s tím spojená. Pokud se ti NFT po čase nelíbí, zjisti, jak snadné je ho prodat zpět. Originálnost je další klíčová věc, prozkoumej blockchainové záznamy, abys měl jistotu, že kupuješ to pravé. Takže shrnuto – autor, trh, poplatky, komunita a práva. To všechno by mělo hrát roli v rozhodování.

135 slov
1.4 minut čtení
2. 11. 2024
Bohuslav Rada
Bohuslav Rada

Před nákupem NFT je dobrý si projít pár věcí. Nejdřív se podívej na tvůrce – kdo to je, má za sebou nějakou historii nebo úspěchy? Zjisti, jaký je trh, kde to chceš koupit, a jestli je tam aktivní komunita. To ti může říct hodně o potenciálu daného NFT. A nezapomeň na poplatky – ty se můžou dost lišit, takže si to předem spočítej. Měl bys vědět, jak to funguje s vlastnictvím, jestli můžeš NFT prodat nebo převést, a co ti vlastně patří. Licenční práva jsou taky důležitá; třeba zda můžeš s tím dílem nějak manipulovat nebo ho prodávat dál. A co se týče originality, tak se koukni po blockchainu a ověř, že je to ten pravý kus bez kopie. A nakonec – pokud se ti NFT po čase nebude líbit, budeš muset zvažovat prodej a jak rychle najdeš kupce. Takže si to všechno dobře promysli a neskoč do toho po hlavě.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 4. 2024
Roman Hlávka
Roman Hlávka