Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalancovat své investice?

Jak často bych měl rebalancovat své investice?

Chtěl bych se zeptat, jak často se vlastně doporučuje rebalancovat portfólio investic. Mám nějaké akcie, pár ETF a s trochou štěstí i malé množství kryptoměn. Taky jsem investoval do několika realitních projektů, ale vůbec nevím, zda a jak často bych měl něco měnit. Slyšel jsem, že je dobré udržovat určité procento mezi různými aktivy, aby se snížilo riziko a maximalizoval výnos. Jenže nevím, jestli mám čekat na nějaké konkrétní události na trhu nebo jestli je lepší to dělat pravidelně, třeba jednou za čtvrt roku nebo jednou za rok. Přemýšlím, jestli mám sledovat jen výkonnost jednotlivých investic, nebo jestli brát v potaz celé portfolio jako celek. Také mě zajímá, zda jsou nějaké situace, kdy je rebalancování nezbytné a kdy to naopak může být kontraproduktivní. Co byste doporučili? Jaké faktory by měly ovlivnit mé rozhodnutí o tom, kdy a jak často provádět rebalancování? Děkuji za odpovědi!

144 slov
1.4 minut čtení
24. 5. 2023
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina

Rebalancování portfolia je důležitý krok pro udržení požadované úrovně rizika a výnosu. Obecně se doporučuje rebalancovat buď pravidelně, třeba jednou za rok, nebo když se poměr aktiv odchýlí od cílových hodnot o určité procento (např. 5%). Pokud máš nějaké akcie a ETF, tak sledování celého portfolia je klíčový, protože jednotlivé investice mohou růst různými tempy.

Někteří lidé preferují pravidelný přístup, protože to eliminuje emoce z procesu a pomáhá to držet disciplínu. Na druhou stranu, pokud se trh výrazně změní, můžeš chtít provést rebalancování dřív. Taky je dobré mít na paměti poplatky spojené s obchodováním, které mohou ovlivnit rozhodnutí o častém rebalancování.

Krypto a reality jsou další kategorie, kde bys měl být opatrný. Vzhledem k jejich volatilnosti bys mohl zvažovat častější sledování. Na závěr, pokud vidíš, že tvůj cíl investic se mění (např. plánuješ si koupit bydlení), tak těžko říct, co je "nezbytné". Zkrátka sleduj trh a měj oko na svoje cíle! Akorát se nenech unést a neprováděj rebalancování jen kvůli emocím alebo krátkodobým změnám.

162 slov
1.6 minut čtení
25. 10. 2024
Vladimír Zich
Vladimír Zich

Rebalancování portfolia je dost důležitý proces. Často se doporučuje, aby ses na to podíval aspoň jednou za rok. Někdo radí častěji, třeba každé čtvrtletí, ale to už může být moc. Důležité je sledovat svoje cíle a toleranci k riziku. Pokud některá z tvých investic vyroste natolik, že už překračuje plánované procento v portfoliu, tak už bys to měl zvážit.

Taky je dobrý mít na paměti tržní podmínky, ale nesmíš se tím nechat úplně rozhodit. Někdy jsou situace, kdy je lepší počkat a nechat věci běžet, obzvlášť když trh hodně kolísá. Pokud se ti portfolio dostane mimo plán, tak to rebalancuj, aby ses ujistil, že je v souladu s tvou strategií.

Celkově koukej na portfolio jako celek. Snaž se udržovat vyváženost mezi různými aktivy – akcie, ETF, krypta a reality – to ti pomůže snížit riziko. Ale nebuď moc nervózní a nepanikař, když něco klesne. Klíčový je mít dlouhodobý pohled a nejednat impulzivně.

151 slov
1.5 minut čtení
11. 3. 2024
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela