Charts.cz/Fórum/Hledám tipy na akcie s vysokými dividendami

Hledám tipy na akcie s vysokými dividendami

Zajímalo by mě, jestli byste mohli doporučit nějaké akcie, které vyplácí vysoké dividendy. Mám na mysli opravdu zajímavé společnosti, které se dlouhodobě osvědčily a jejich dividendový výnos je nadprůměrný. Slyšel jsem, že některé akcie jsou známé tím, že pravidelně zvyšují své dividendy a to mě opravdu láká. Vím, že dividendy mohou být skvělým způsobem, jak si vytvořit pasivní příjem, což je vlastně něco, o co se snažím. Přemýšlel jsem o investicích do stabilních firem, jako jsou třeba utility nebo nějaké velké společnosti v sektoru spotřebního zboží, ale nejsem si úplně jistý. Můžete mi poradit, které společnosti by mohly být dobrou volbou? Také by mě zajímalo, jak to vlastně funguje s výplatou dividend a co všechno bych měl zvážit předtím, než se rozhodnu investovat. Děkuji za jakékoli tipy a rady!

129 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2024
Alena Havlová
Alena Havlová

Zdravím, pokud hledáš akcie s vysokými dividendami, tak pár tipů mám. Například firmy jako AT&T a Verizon jsou známé svými vysokými dividendovými výnosy, ale pamatuj, že jejich stabilita může být trochu na vážkách. Potom je tu Coca-Cola, ta má dlouhou historii zvyšování dividend a je považována za bezpečnou investici. Zkus se podívat i na Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble - tyhle firmy v sektoru spotřebního zboží pravidelně vyplácí dividendy a mají solidní pozici na trhu.

Co se týče výplaty dividend, tak většinou bývá čtvrtletní, ale záleží na společnosti, takže je dobré si ověřit konkrétní informace. Je taky důležitý sledovat dividendové výnosy a poměr vyplácených dividend, aby ses ujistil, že firma si to může dovolit i do budoucna. Nezapomeň taky zhodnotit celkovou stabilitu firmy a její potenciál pro růst. Před investováním určitě udělej vlastní analýzu a zjisti si víc o daných společnostech.

142 slov
1.4 minut čtení
7. 8. 2024
Jana Janečková
Jana Janečková

Když hledáš akcie s vysokými dividendami, můžeš se zaměřit na společnosti jako Procter & Gamble, Coca-Cola nebo Johnson & Johnson. Tyhle firmy mají dlouhou historii vyplácení dividend a pravidelně je zvyšují. Další zajímavá možnost je třeba AT&T nebo Verizon, které jsou v sektoru telekomunikací a mají celkem slušný dividendový výnos.

Co se týče utility, tak třeba Duke Energy nebo Southern Company jsou stabilní volby, co se týče dividend.

Při investování do dividendových akcií si dej pozor na dividendový výnos, ale také na stabilitu společnosti a její schopnost vyplácet dividendy v budoucnu. Důležitý je i poměr vyplácených dividend k zisku – měl by být rozumný, aby firma mohla dividendy udržet i v těžších časech. A samozřejmě nezapomeň na diverzifikaci, abys nebyl závislej jen na pár akciích. Hodně štěstí!

129 slov
1.3 minut čtení
2. 7. 2023
Karel Lacina
Karel Lacina