Charts.cz/Fórum/Které odvětví akcií teď dává nejlepší dividendy?

Které odvětví akcií teď dává nejlepší dividendy?

Přemýšlím, že bych se začal více zaměřovat na investice do akcií, a chtěl bych vědět, která odvětví teď nabízejí nejvyšší dividendy. Četl jsem, že některé sektory jako třeba technologie nebo zdravotnictví mají zajímavé možnosti, ale nejsem si jistý, jestli to platí i teď. Vím, že v minulosti byly populární dividendové aristokraty, ale co je aktuálně trendy? Mám pocit, že s inflací a různými ekonomickými změnami se situace dost mění. Co se týče energetiky, nemluvě o obnovitelných zdrojích nebo tradičním průmyslu, tam jsem slyšel, že některé firmy vyplácejí solidní dividendy. Mohl by mi někdo doporučit konkrétní sektory nebo dokonce jednotlivé akcie, které by stály za zvážení? Rád bych si udělal nějaký přehled a zjistil, kde bych mohl získat pasivní příjem. Děkuji za jakékoliv tipy!

123 slov
1.2 minut čtení
9. 11. 2024
Zdeňka Kratochvílová
Zdeňka Kratochvílová

Takže, co se týče akcií s dobrými dividendami, teďka se hodně mluví o energetice, zvlášť o těch tradičních firmách jako jsou ropné a plynárenské společnosti. Mají solidní výnosy a často vyplácejí pěkné dividendy. Pak je tu sektor nemovitostí, REITs (Real Estate Investment Trusts) jsou taky populární a většinou mají vysoké dividendy, protože musí vyplácet většinu zisků akcionářům.

Zdravotnictví může být trochu riskantní, ale některé velké firmy tam stále vyplácejí slušné dividendy. Co se týče technologií, tam to je s dividendami trošku jinak, většina tech firem spíš reinvestuje zisky než vyplácí dividendy, takže bych na to moc nespoléhal.

Hodně lidí teď kouká i na obnovitelné zdroje, ale tam to chce pečlivě vybírat, protože ne všechny firmy v tomhle sektoru mají stabilní dividendy. Zkrátka doporučuji prozkoumat ty zmíněné sektory a podívat se na konkrétní firmy - třeba ExxonMobil nebo nějaký zajímavý REIT. Uvidíš, že tam najdeš pár skvělých příležitostí pro pasivní příjem.

148 slov
1.5 minut čtení
16. 10. 2023
Štěpán Kalous
Štěpán Kalous

S dividentama je to teď dost zajímavý. Pokud hledáš odvětví s dobrýma dividendama, tak určitě zkus energetiku. Tradiční firmy jako ExxonMobil nebo Chevron mají slušný výnosy. Ale nezapomínej na obnovitelný zdroje, tam se taky něco pohybuje. Zdravotnictví je další sektor, kde najdeš solidní dividendové aristokraty, třeba Johnson & Johnson nebo Pfizer. Technologie jsou spíš o růstu, ale i tam se najdou firmy co vyplácí dividendy, jako Apple nebo Microsoft, i když ty už nejsou tak vysoký. Hlavně se dívej na dividendový výnos a stabilitu výplat. S inflací to může být trochu risk, tak si dej pozor na společnosti s dobrou historií a stabilními příjmy. Taky nezapomeň diversifikovat, ať nemáš všechno v jednom sektoru.

113 slov
1.1 minut čtení
13. 6. 2024
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová