Charts.cz/Fórum/Jak můžu začít s investováním do kryptoměn?

Jak můžu začít s investováním do kryptoměn?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do kryptoměn? V poslední době se o tom mluví úplně všude, a já bych chtěl vědět, kde se do toho pustit. Mám nějaké základní znalosti, ale přesto si nejsem jistý, jak to celé funguje. Například, co všechno potřebuju na začátek? Musím mít nějakou speciální peněženku, nebo stačí normální účet na burze? A jakou burzu vlastně vybrat? Slyšel jsem o různých platformách, ale nevím, která je pro mě ta pravá.

Dále mě zajímá, jaké jsou nejlepší kryptoměny na investici pro nováčky. Mám se zaměřit na Bitcoin, nebo existují i jiné altcoiny, které by mohly mít potenciál? Jak poznám, jestli je daná měna stabilní, nebo jestli je to jen další pump and dump schéma? A co když se rozhodnu investovat do NFT? Jaký je mezi nimi rozdíl a je to vůbec dobrý nápad?

Taky bych rád věděl o rizicích spojených s investováním do kryptoměn. Co všechno bych měl mít na paměti, abych minimalizoval ztráty? Je lepší investovat s rozumem a postupně, nebo mám skočit rovnou do toho s větší částkou? A co daně? Jak to funguje v Česku, musím něco hlásit nebo platit daně z výnosů?

Chtěl bych také slyšet názory lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti. Jaké byly vaše začátky a co byste doporučili někomu jako já, kdo teprve zvažuje vstup do tohoto světa? Máte nějaké tipy na knihy nebo zdroje informací, které by mi mohly pomoci lépe porozumět tomu, jak investování do kryptoměn funguje? Rád bych věděl i o nějakých komunitách nebo fórech, kde se mohu dozvědět více a sdílet zkušenosti s ostatními.

256 slov
2.6 minut čtení
17. 3. 2024
Jindřich Procházka
Jindřich Procházka

Takže, pokud chceš začít s investováním do kryptoměn, tak nejdřív si vyber burzu. Populární jsou Binance, Coinbase nebo Kraken. Založ si tam účet a ověř si identitu, to je standardní proces. Pak si můžeš pořídit peněženku – doporučuju hardwarovou, pokud to myslíš vážně, ale na začátek ti stačí i ta software peněženka na burze.

Co se týče kryptoměn, tak jasně, Bitcoin je jako základ. Ale podívej se i na Ethereum nebo nějaké známé altcoiny jako Cardano nebo Solana. U těch altcoinů si dávej pozor a hodně čti – sleduj jejich projekty, tým, co dělají. Rozhodně se snaž vyhnout pump and dump projektům.

NFT je taky zajímavý téma, ale to je jiný level. Pokud do toho chceš jít, zjisti si o tom všechno, protože tam může být hodně spekulací a rizik.

Rizika? To je fakt velký téma. Investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a radši začni s menšíma částkama. A co daně? V Česku se to hlásí a platí se zisk z prodeje kryptoměn, takže si na to dej pozor.

Zkus najít nějaký komunity na Redditu nebo Discordu, kde se lidi baví o kryptu. Taky doporučuji knížky jako "The Bitcoin Standard" nebo "Mastering Bitcoin" – tam najdeš spoustu informací. Hodně štěstí!

198 slov
2 minut čtení
12. 1. 2024
Aleš Průcha
Aleš Průcha

Takže, investování do kryptoměn je zajímavá věc, ale začneš tím, že si otevřeš účet na nějaké burze. V Česku třeba Binance nebo Coinbase jsou docela populární. Nezapomeň, že budeš potřebovat i peněženku. Můžeš si vybrat mezi online peněženkou (jako na burze) a hardwarovou, což je bezpečnější volba pro dlouhodobé držení.

Co se týče kryptoměn, Bitcoin je taková jistota, ale zkus se podívat i na některé altcoiny jako Ethereum nebo Cardano, mají potenciál. Ale pozor na projekty, co vypadají jako pump and dump; vždycky si udělej svůj vlastní průzkum a zjisti, jaký mají tým a technologii.

Rizika jsou velká – trh je dost volatilní. Radši investuj menší částky a postupně se uč, než skočíš do toho po hlavě. Co se daní týče, v Česku musíš hlásit výnosy z prodeje kryptoměn a platíš 15 % daň z příjmu.

Pokud chceš víc informací, můžeš se podívat na Reddit komunity nebo různé Facebook skupiny. Knihy o kryptoměnách taky nejsou špatný nápad. A hlavně – buď opatrný a nesázej všechno na jednu kartu!

166 slov
1.7 minut čtení
21. 5. 2024
Zuzana Kříčková
Zuzana Kříčková