Charts.cz/Fórum/Co je to DeFi a jak funguje?

Co je to DeFi a jak funguje?

Narazil jsem na zkratku DeFi a vůbec netuším, co to znamená. Všude kolem se mluví o decentralizovaném financování a já se snažím pochopit, co to vlastně je. Jak to funguje? Jaké jsou výhody DeFi ve srovnání s tradičním financováním? Mám pocit, že je to spojeno s kryptoměnami, ale jak přesně? Co vlastně znamená, že je něco decentralizované? Můžu tam investovat, nebo to je jen pro tech nadšence? Slyšel jsem také o různých platformách, jako jsou Uniswap nebo Aave, ale jaký mají vztah k DeFi? Je to bezpečné? A co všechny ty smart kontrakty, o kterých se neustále mluví? Jak se používají v DeFi a proč jsou důležité? Zajímalo by mě také, jestli mohu pomocí DeFi získat pasivní příjem, a pokud ano, tak jaké jsou možnosti? Rád bych věděl, zda je DeFi pro každého, nebo jen pro lidi s technickými znalostmi. Je to budoucnost financí nebo jen další módní trend v kryptosvětě? Přijde mi to jako dost široké téma a trochu mě to mate. Díky za jakoukoli pomoc.

167 slov
1.7 minut čtení
10. 10. 2022
Ondřej Kočí
Ondřej Kočí

DeFi je vlastně zkratka pro decentralizované financování, což je systém, kde se dá dělat finance bez potřeby tradičních bank a institucí. Místo toho používá chytré kontrakty na blockchainu, což jsou takové automatizované smlouvy, které fungují samy, bez zásahu lidí. To znamená, že si můžeš půjčit peníze, investovat nebo obchodovat s kryptoměnami bez prostředníků.

Výhody DeFi jsou třeba nižší poplatky a větší přístupnost. Můžeš to dělat odkudkoliv, stačí mít internet a nějakou peněženku s kryptoměnou. Ty platformy jako Uniswap nebo Aave ti umožňují vyměňovat tokeny nebo půjčovat si peníze pomocí krypta. Hodně lidí tam vidí možnost pasivního příjmu, třeba tím, že poskytneš svoje kryptoměny likviditě a dostaneš za to úroky.

Vzhledem k tomu, že je to decentralizované, je tam větší riziko podvodů a hacků, takže to chce být opatrný. Není třeba mít nějaké super technické znalosti, ale aspoň základní orientaci v kryptoměnách a tom, jak fungují blockchainy, bys měl mít. Je to rozhodně zajímavý směr financí a spousta lidí tomu věří jako budoucnosti, ale taky je to dost spekulativní. Takže jo, můžeš se do toho pustit, ale buď opatrný.

176 slov
1.8 minut čtení
1. 12. 2024
Tereza Havlová
Tereza Havlová

DeFi, což je zkratka pro decentralizované financování, se vlastně snaží obejít tradiční bankovní systémy. Funguje to na bázi blockchainu, což je technologie, která umožňuje provádět transakce bez potřeby prostředníků jako jsou banky. Tvoje kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum jsou v tomhle světě klíčové, protože většina DeFi aplikací běží právě na těchto blockchainech.

Decentralizované znamená, že nikdo nemá plnou kontrolu nad platformou. Všechny transakce a operace jsou transparentní a ověřované pomocí smart kontraktů – což jsou vlastně programy, které se automaticky spouští na základě předem stanovených podmínek. Tyto smart kontrakty dělají DeFi bezpečnější a efektivnější.

Co se týče výhod, tak DeFi nabízí mnohem větší přístup k financím pro lidi, kteří by jinak nemuseli mít možnost otevřít si účet v bance. Taky můžeš získat pasivní příjem přes staking nebo lending (půjčování), kde si můžeš půjčit nebo poskytnout své kryptoměny a dostat za to úroky. Platformy jako Uniswap ti umožňují obchodovat s kryptoměnami bez centralizovaných burz a Aave je zase o půjčování.

Bezpečnost je samozřejmě otázka, protože když něco začne být populární, tak přitahuje i podvodníky. Musíš si dávat pozor na projekty, do kterých investuješ, a mít na paměti, že i když je to skvělý nástroj pro investice, tak to taky nese rizika.

DeFi je otevřené pro každého, ale samozřejmě je fajn mít aspoň základní znalosti o kryptoměnách a blockchainu. A co se týká budoucnosti – hodně lidí věří, že DeFi má potenciál změnit svět financí, ale jestli to bude fungovat tak, jak si to spousta lidí představuje, je otázka.

243 slov
2.4 minut čtení
29. 4. 2024
Michal Strnad
Michal Strnad