Charts.cz/Fórum/Měly by být ETF součástí mého portfolia?

Měly by být ETF součástí mého portfolia?

Rozmýšlím, jestli zařadit ETF do svého investičního portfolia. Mám trochu strach, že nevím, jak přesně fungují a jestli jsou pro mě tím pravým způsobem, jak diverzifikovat své investice. Slyšel jsem, že ETF nabízejí širokou škálu možností a že mohou být skvělou volbou pro ty, kteří chtějí investovat do akcií nebo jiných aktiv bez toho, aby museli kupovat jednotlivé cenné papíry. Ale co třeba poplatky? Nejsou příliš vysoké? Jak se liší od tradičních podílových fondů? A co likvidita, je to u ETF lepší než u jiných investičních nástrojů? Chtěl bych se dozvědět i víc o tom, jaký druh ETF by mohl být pro mě nejvhodnější. Mohu se zaměřit na konkrétní sektory nebo regiony? A je lepší mít v portfoliu několik různých ETF nebo se soustředit na jedno? Může mi někdo osvětlit, jak do toho vůbec proniknout a co bych měl vzít v úvahu při rozhodování o zařazení ETF do svého portfolia?

150 slov
1.5 minut čtení
23. 5. 2023
Daniela Světlíková
Daniela Světlíková

Když uvažuješ o ETF, je dobrý vědět, že jsou vlastně jako akcie. Můžeš koupit podíl v celém indexu nebo sektoru, aniž bys musel shánět jednotlivé akcie, což je super pro diverzifikaci. Poplatky bývají obecně nižší než u tradičních podílových fondů, ale záleží na konkrétním ETF. Co se týče likvidity, většina ETF se obchoduje jako akcie na burze, takže můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během dne, což je výhoda oproti klasickým fondům, které mají pevně stanovenou cenu na konci dne.

Můžeš se zaměřit na různé sektory, třeba technologie nebo zdravotnictví, nebo regiony jako USA nebo Evropu. Je lepší mít více různých ETF než jen jedno, to ti pomůže rozložit riziko. Zkus si udělat nějaký průzkum a zjistit, co by tě mohlo zajímat, a postupně to zařadit do portfolia. Nezapomeň taky sledovat výkon těch ETF a přizpůsobit to svému investičnímu cíli.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík

Takže, ETF jsou fakt dobrá volba, pokud chceš diversifikovat. Místo kupování jednotlivých akcií můžeš investovat do celého indexu nebo sektoru najednou. Poplatky bývají nižší než u tradičních podílových fondů, ale pozor, i tak se liší. Některé ETF mají nízký poměr nákladovosti, což je super, ale jinde můžeš narazit na vyšší poplatky.

Pokud jde o likviditu, ETF se obchodují na burze jako akcie, takže je většinou snadné koupit nebo prodat, což je velká výhoda. Můžeš se zaměřit na různé sektory nebo regiony – třeba technologie nebo rozvíjející se trhy. A ohledně počtu ETF v portfoliu, záleží na tobě. Někteří radí mít víc různých ETF pro lepší diversifikaci, jiní říkají, že stačí jedno nebo dvě a je to v pohodě.

Pro začátek doporučuji prostudovat pár konkrétních ETF, co tě zajímají a zjistit si o nich víc. Je dobrý mít představu o tom, co vlastně kupuješ.

142 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2024
Radka Horálková
Radka Horálková