Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi ETF a tradičními fondy?

Jaký je rozdíl mezi ETF a tradičními fondy?

Přemýšlím o investování a dostal jsem se k pojmu ETF, ale pořád nevím, co přesně to znamená. Vždycky jsem slyšel o tradičních fondech, kde se peníze skládají a spravují experty, ale zdá se, že ETF je něco jiného. Můžete mi přiblížit, v čem se tyto dva typy investičních nástrojů liší? Například, jak to funguje s poplatky, likviditou a tím, jak se vlastně obchodují? A co volatilita? Slyšel jsem, že ETF mohou být více volatilní v porovnání s tradičními fondy. Jak to myslíte? A je pravda, že ETF nabízí větší flexibilitu pro investory? Zajímalo by mě také, jestli jsou ve srovnání s tradičními fondy náhodou nějaké výhody nebo nevýhody, které bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu, jakou cestou se vydat. Děkuju za jakékoliv informace a postřehy!

127 slov
1.3 minut čtení
13. 2. 2024
Jitka Švábová
Jitka Švábová

Takže ETF (Exchange-Traded Fund) a tradiční fondy jsou fakt odlišný věci. Hlavně v tom, jak se obchodujou. ETF se kupují a prodávají jako akcie na burze během obchodních hodin, což znamená, že cena může kolísat hodinu od hodiny. Oproti tomu tradiční fondy, jako například podílové fondy, se obchodují jednou denně po uzavření trhu za cenu vypočítanou na základě celkových aktiv fondu. To je dost zásadní rozdíl v likviditě.

Co se týče poplatků, ETF mají často nižší náklady na správu než tradiční fondy, protože jsou pasivně spravované - většinou sledují nějaký index. U tradičních fondů platíš víc za aktivní správu, což může být dost drahý.

O volatilitě - jo, ETF můžou být více volatilní, protože reagují na tržní ceny v reálném čase a pohybují se s cenami akcií během dne. Takže když trh klesá, tvoje ETF to ukáže hned, zatímco tradiční fond to bude mít až po uzavření.

Flexibilita? Určitě. S ETF můžeš snadno nakupovat a prodávat kdy chceš, což ti dává více možností. Na druhou stranu tradiční fondy ti můžou nabídnout stabilitu a nižší volatilitu díky dlouhodobému horizontu správy.

No a nakonec výhody a nevýhody – ETF ti dají větší kontrolu a potenciál pro rychlé zisky, ale můžeš se dostat do problémů s vyššími náklady na transakce a větší volatilitou. Tradiční fondy jsou zas víc o pohodlí a pasivním investování bez každodenního sledování. Takže záleží na tom, co hledáš.

225 slov
2.3 minut čtení
5. 10. 2024
Pavel Řezáč
Pavel Řezáč

ETF, neboli Exchange-Traded Funds, a tradiční fondy se fakt dost liší v několika ohledech. Hlavně v tom, jak se obchodují a spravují. Tradiční fondy se obvykle obchodují jednou denně za cenu, která se určí na konci obchodního dne, zatímco ETF se obchodují jako akcie na burze během celého dne. To znamená, že můžeš koupit nebo prodat ETF kdykoliv, což ti dává větší flexibilitu.

Co se týče poplatků, ETF bývají obvykle levnější, protože mají nižší správní poplatky. Tradiční fondy mívají vyšší náklady kvůli aktivnímu řízení, kde experti rozhodují o investicích. To pak zvyšuje náklady pro investory. Ale pozor, i když jsou ETF levnější, můžeš platit provize při nákupu, záleží na brokerovi.

Pokud jde o likviditu, ETF jsou většinou likvidnější než tradiční fondy. Můžeš je prodat kdykoliv během obchodního dne za aktuální tržní cenu. Tradiční fondy musíš prodat na konci dne a cena může být jiná než ta, za kterou jsi je koupil.

Volatilita je další věc, co by ses měl zamyslet. ETF mohou být volatilnější, protože jejich cena kolísá během dne na základě tržních podmínek a poptávky. Tradiční fondy mají stabilnější hodnotu, ale to neznamená, že jsou méně rizikové.

Takže shrnuto: ETF nabízí větší flexibilitu a nižší náklady na správu, ale s tím přichází i větší volatilita. Rozhodni se podle toho, co ti víc vyhovuje – jestli chceš mít kontrolu nad tím, kdy a jak obchoduješ, nebo jestli preferuješ klidnější přístup s tradičními fondy.

229 slov
2.3 minut čtení
31. 12. 2024
Marek Dubský
Marek Dubský