Co je lepší pro dlouhodobé investice, ETF nebo jednotlivé akcie?
Když se člověk rozhodne investovat, často narazí na otázku, co vlastně zvolit. Zpravidla se setkáváme s pojmy jako ETF a jednotlivé akcie, ale co to vlastně znamená? Zajímal jsem se o to, co je pro dlouhodobé investice lepší. Mám na mysli to, že ETF nabízí diverzifikaci a možnost investovat do celého trhu nebo do určitého sektoru, což mi přijde jako rozumný krok pro snížení rizika. Na druhou stranu ale jednotlivé akcie mohou přinést mnohem vyšší výnosy, pokud se trefíte do správných firem. Jak tedy vybrat správnou strategii? Je lepší jít do ETF a mít jistotu stabilního růstu, nebo se soustředit na několik jednotlivých akcií a riskovat, že některé z nich padnou a tím ohrozí celý portfólio? Mám opravdu obavy, jestli mám dostatek znalostí k tomu, abych vybíral akcie sám. Na jaké faktory bych se měl zaměřit při rozhodování? A co třeba poplatky spojené s ETF versus kupování jednotlivých akcií? Je vůbec možné najít nějakou univerzální odpověď na tuto otázku? Měli byste mi poradit? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jaký způsob investování preferujete vy?