Charts.cz/Fórum/Co je lepší pro dlouhodobé investice, ETF nebo jednotlivé akcie?

Co je lepší pro dlouhodobé investice, ETF nebo jednotlivé akcie?

Když se člověk rozhodne investovat, často narazí na otázku, co vlastně zvolit. Zpravidla se setkáváme s pojmy jako ETF a jednotlivé akcie, ale co to vlastně znamená? Zajímal jsem se o to, co je pro dlouhodobé investice lepší. Mám na mysli to, že ETF nabízí diverzifikaci a možnost investovat do celého trhu nebo do určitého sektoru, což mi přijde jako rozumný krok pro snížení rizika. Na druhou stranu ale jednotlivé akcie mohou přinést mnohem vyšší výnosy, pokud se trefíte do správných firem. Jak tedy vybrat správnou strategii? Je lepší jít do ETF a mít jistotu stabilního růstu, nebo se soustředit na několik jednotlivých akcií a riskovat, že některé z nich padnou a tím ohrozí celý portfólio? Mám opravdu obavy, jestli mám dostatek znalostí k tomu, abych vybíral akcie sám. Na jaké faktory bych se měl zaměřit při rozhodování? A co třeba poplatky spojené s ETF versus kupování jednotlivých akcií? Je vůbec možné najít nějakou univerzální odpověď na tuto otázku? Měli byste mi poradit? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jaký způsob investování preferujete vy?

174 slov
1.7 minut čtení
8. 6. 2024
Martina Vacková
Martina Vacková

Investování do ETF je podle mě skvělý způsob, jak začít, zejména pokud nemáš moc zkušeností. Poskytuje to tu diverzifikaci, o které mluvíš, což snižuje riziko. Pokud vsadíš na jednotlivé akcie, můžeš sice vyhrát velkou, ale i dost ztratit. Je jasný, že vybírat ty správné firmy chce znalosti a čas. Navíc poplatky za ETF bývají nižší než za obchodování s jednotlivými akciemi, takže ti zůstanou víc peněz. Každopádně doporučuju začít s ETF a pak třeba přidat pár akcií, když se budeš cítit jistější. Neexistuje univerzální odpověď, ale rozumný mix ti může pomoct rozložit riziko a zároveň potenciálně zhodnotit investice.

98 slov
1 minut čtení
10. 4. 2024
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský

No, to je fakt dobrá otázka. Já osobně bych šel spíš do ETF, protože jak říkáš, ta diverzifikace je super. Můžeš mít třeba indexový fond, co sleduje celý trh a tím si snížíš riziko. Když si vybereš pár jednotlivých akcií, tak se můžeš dost trefit, ale taky můžeš narazit a přijít o dost peněz.

S těmi poplatky to taky není jednoduché. U ETF jsou obvykle nižší poplatky než u spravovaných fondů, ale u jednotlivých akcií platíš jen při koupi a prodeji. Záleží na tom, kolik chceš obchodovat.

Pro začátečníka bych doporučil ETF, protože to vyžaduje méně znalostí a máš s tím menší stres. Ale jestli máš nějaké akcie, co tě zajímají a sleduješ je, tak proč ne. Prostě si to zvaž podle svých znalostí a toho, jak moc jsi ochoten riskovat.

131 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2024
Matěj Jirásek
Matěj Jirásek