Charts.cz/Fórum/Jak vybrat správné ETF na základě mého rizikového profilu?

Jak vybrat správné ETF na základě mého rizikového profilu?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá vybrat to pravé ETF, když mám nějaký svůj rizikový profil. Co všechno bych měl vzít v úvahu? Já čtu pořád, že každý má jinou toleranci k riziku, ale jak to souvisí s konkrétními ETF? Je lepší jít do těch, co mají nízkou volatilitu, nebo bych měl zvolit něco více agresivního, abych mohl dosáhnout vyšších výnosů? A co třeba rozložení investic? Měli byste doporučit nějaké konkrétní sektory nebo oblasti, které jsou lepší pro konzervativní investory versus ty, co mají rádi riziko? Jak se vlastně určuje ten správný poměr mezi akciemi a dluhopisy v rámci ETF? A co náklady spojené s investicí do ETF – mají vliv na to, jak moc je to vhodné pro můj profil? Někdo říká, že je fajn mít diverzifikované portfolio, ale jak toho docílit právě s ETF? Jak poznám, že jsem vybral efektivní ETF pro svůj cíl a jak se liší od těch ostatních? Vlastně i to složení ETF je důležité – kde najdu informace o tom, jaké akcie nebo aktiva konkrétní ETF drží? Jak často bych měl kontrolovat své investice a případně rebalancovat portfolio? A co v případě, že trh spadne – jak to ovlivní moje ETF a co bych měl dělat? Hrozně moc otázek a nevím, kde začít. Pamatuju si, že jsem někde četl o risk managementu a strategie, ale je toho tolik. Jak se k tomu postavit prakticky a na co si dát pozor?

237 slov
2.4 minut čtení
6. 8. 2024
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Jasně, vybírání ETF podle rizikového profilu může být matoucí. Základ je si ujasnit, jak moc jsi ochotný riskovat. Pokud jsi konzervativní, tak se zaměř na ETF s nízkou volatilitou, třeba nějaké akciové fondy zaměřené na dividendy nebo dluhopisové ETF. Ty jsou stabilnější a méně kolísají. Naopak pro agresivnější investory jsou vhodné ETF zaměřené na růstové akcie, technologie nebo emerging markets – tam je větší potenciál výnosu, ale i riziko.

Diverzifikace je důležitá – rozkládej investice napříč sektory (technologie, zdravotnictví, energie atd.) a různými aktivy (akcie vs. dluhopisy). Ten poměr mezi akciemi a dluhopisy závisí na tom, jak moc si věříš; mladší lidé si mohou dovolit víc akcií, zatímco starší by měli mít víc dluhopisů.

Náklady ETF jsou taky klíčový faktor; čím nižší poplatky, tím lepší dlouhodobý výnos. Hledej ETF s nízkým TER (total expense ratio). Co se týče složení jednotlivých ETF, většinou to najdeš na stránkách správce fondu nebo na finančních portálech – tam si můžeš prohlédnout, co dané ETF drží.

Kontroluj portfolio pravidelně, klidně jednou za kvartál a rebalancuj podle potřeby; pokud ti něco narostlo moc, přehodnotíš to. Když trh spadne, je dobré zůstat v klidu a nepřehazovat to hned – klidně nakupuj víc ve slevě.

Celkově bych doporučil začít pomalu a postupně se vzdělávat o tom, jak trhy fungují. Ať ti to jde!

212 slov
2.1 minut čtení
4. 4. 2024
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Když vybíráš ETF na základě svého rizikového profilu, tak je dobré se zaměřit na pár věcí. První je, jak moc jsi ochotný riskovat – jestli chceš klidnější investice nebo jsi spíš pro akční věci. Pro konzervativnější investory jsou fajn ETF, co se zaměřují na dividendové akcie nebo na dluhopisy, protože ty mají obvykle menší volatilitu. Naopak, pokud hledáš vyšší výnosy, můžeš zkusit sektory jako technologie nebo zdravotnictví, kde to může být víc riskantní, ale i výnosnější.

Důležitý je taky poměr akcií a dluhopisů v portfoliu. Obecně platí, že čím víc akcií máš, tím větší riziko podstupuješ. Takže si promysli, kolik jsi ochoten ztratit. Náklady spojené s ETF jsou další věc – nízké poplatky jsou lepší pro dlouhodobé investice.

Diverzifikace je klíčová – s ETF to jde snadno, protože kupuješ fond, co už má rozložené investice. Složení ETF najdeš v dokumentech fondu nebo na webu burzy.

Kontroluj portfolio pravidelně, ale ne zas moc často – třeba jednou za půl roku a pokud něco vyžaduje rebalancování, tak to udělej. Když trh spadne, zbytečně nepanikař – většina ETF se časem zotaví.

Zkrátka, začni pomalu, uč se a postupně přidávej víc informací do svých rozhodnutí.

191 slov
1.9 minut čtení
1. 5. 2024
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová