Jak vybrat správné ETF na základě mého rizikového profilu?
Zajímalo by mě, jak se vlastně dá vybrat to pravé ETF, když mám nějaký svůj rizikový profil. Co všechno bych měl vzít v úvahu? Já čtu pořád, že každý má jinou toleranci k riziku, ale jak to souvisí s konkrétními ETF? Je lepší jít do těch, co mají nízkou volatilitu, nebo bych měl zvolit něco více agresivního, abych mohl dosáhnout vyšších výnosů? A co třeba rozložení investic? Měli byste doporučit nějaké konkrétní sektory nebo oblasti, které jsou lepší pro konzervativní investory versus ty, co mají rádi riziko? Jak se vlastně určuje ten správný poměr mezi akciemi a dluhopisy v rámci ETF? A co náklady spojené s investicí do ETF – mají vliv na to, jak moc je to vhodné pro můj profil? Někdo říká, že je fajn mít diverzifikované portfolio, ale jak toho docílit právě s ETF? Jak poznám, že jsem vybral efektivní ETF pro svůj cíl a jak se liší od těch ostatních? Vlastně i to složení ETF je důležité – kde najdu informace o tom, jaké akcie nebo aktiva konkrétní ETF drží? Jak často bych měl kontrolovat své investice a případně rebalancovat portfolio? A co v případě, že trh spadne – jak to ovlivní moje ETF a co bych měl dělat? Hrozně moc otázek a nevím, kde začít. Pamatuju si, že jsem někde četl o risk managementu a strategie, ale je toho tolik. Jak se k tomu postavit prakticky a na co si dát pozor?