Charts.cz/Fórum/Jak vybrat správné ETF pro mé investiční portfolio?

Jak vybrat správné ETF pro mé investiční portfolio?

Zdravím všechny, poslední dobou přemýšlím o svém investičním portfoliu a rád bych se zaměřil na ETF. Ale jak vlastně vybrat to správné? Je toho tolik, co je potřeba zvážit! Mám na mysli nejenom poplatky a výkonnost, ale také typy aktiv, do kterých ETF investují. Jak mám vědět, jestli je lepší zvolit široce diverzifikované ETF nebo se zaměřit na konkrétní sektor či region? Navíc, co se týče likvidity a objemu obchodování – je to důležité? A co je vlastně dobré sledovat v historických datech? Zvažuji také, jestli se více zaměřit na dividendová ETF nebo spíše na růstová. Jaký je váš názor na riziko spojené s různými typy ETF? Chtěl bych mít dlouhodobý pasivní příjem, ale zároveň mě zajímají krátkodobé investice. Myslíte si, že existují nějaká klíčová kritéria nebo rady, které by mi mohly pomoci při výběru vhodného ETF pro moje potřeby? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými ETF a co byste doporučili někomu jako jsem já, kdo teprve začíná a snaží se udělat informovaná rozhodnutí? Děkuji za vaše tipy!

168 slov
1.7 minut čtení
16. 5. 2023
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš

Když vybíráš ETF, tak je fakt dobrý se zaměřit na pár klíčových věcí. Poplatky jsou důležitý, čím nižší, tím líp, protože ti to v dlouhým období ušetří prachy. Co se týče výkonnosti, podívej se na historický výsledky, ale neber to jako záruku budoucnosti. Diverzifikace je super - široce zaměřený ETF může být méně riskantní, zatímco sektorový může víc kolísat, ale taky nabízí větší potenciál růstu. S likviditou to platí, že čím víc objem obchodování, tím líp se ti to bude prodávat, když budeš potřebovat. Jestli chceš pasivní příjem, dividendová ETF můžou být fajn volba, ale růstový ETF ti dají šanci na vyšší zhodnocení kapitálu. Riziko je vždycky – bež do toho s rozumem a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Myslím, že nejlepší je začít s nějakým balancovaným portfoliem a pak to ladit podle svých cílů a možností. Každopádně si dělej domácí úkoly a nenech se zviklat reklamou nebo hype kolem konkrétních ETF.

154 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2025
Vladimíra Kubíčková
Vladimíra Kubíčková

Když vybíráš ETF, tak je fajn mít jasnou představu o svých cílech. Pokud chceš dlouhodobý pasivní příjem, tak se zaměř na dividendová ETF, ty ti můžou přinést pravidelné výplaty. Na druhou stranu, pokud tě víc zajímají růstový akcie, tak hledej ETF zaměřený na technologie nebo inovace.

Diverzifikace je klíčová – široce diverzifikovaný fond ti pomůže rozložit riziko, ale specializovaný ETF může mít vyšší potenciál růstu (ale i riziko!).

Poplatky jsou taky důležitý, sleduj TER (total expense ratio), čím nižší, tím lepší. A určitě mrkni na likviditu a objem obchodování – to ti dá představu o tom, jak snadno můžeš ETF koupit nebo prodat.

Historická výkonnost je užitečná, ale pamatuj, že minulost není záruka budoucnosti. Hlavně si udělej vlastní průzkum a nezapomeň se podívat na to, co ETF vlastně drží, abys měl přehled o tom, do čeho investuješ.

Začni klidně s pár ETF a postupně si to rozšiřuj podle toho, co ti vyhovuje. Hlavně se neboj experimentovat a učit se za chodu.

161 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2022
Romana Trnková
Romana Trnková