Charts.cz/Fórum/Co mám dělat, když inflace roste a já mám dluhopisy?

Co mám dělat, když inflace roste a já mám dluhopisy?

Žiji v časech, kdy se inflace dostává do výšin, které jsme dlouho neviděli a přemýšlím, co to znamená pro mé investice do dluhopisů. Jako investor jsem se soustředil na stabilitu a jistotu, ale teď mám pocit, že můj majetek může ztratit na hodnotě. S každým dalším zvýšením cen mě trápí otázka, jestli je rozumné držet dluhopisy, když reálné výnosy klesají. Je lepší je prodat a investovat do jiných aktiv? Mám se zaměřit na akcie nebo možná zkusit něco jako komodity nebo kryptoměny? Jaké jsou výhody a nevýhody držení dluhopisů v období vysoké inflace? A co když mám dluhopisy s fixním výnosem? Prý je dobré diversifikovat, ale jak? Jaké alternativy mi mohou pomoci ochránit své úspory před inflací? Dává smysl investovat do nemovitostí nebo do něčeho jiného, co by mohlo ochránit hodnotu mého kapitálu? Co říkáte na změnu investiční strategie v této situaci? Jak reagujete vy, pokud máte podobné obavy? Jak se orientujete v těchto dynamických časech?

156 slov
1.6 minut čtení
8. 12. 2024
Markéta Bártová
Markéta Bártová

Když roste inflace, dluhopisy s fixním výnosem fakt trpí, protože reálné výnosy klesají. Prodat je? Těžko říct, když už je máš, můžeš to zkusit s těmi kratšími splatnostmi, aby ses vyhnul dlouhodobému riziku. Diversifikace? Jo, to je důležité. Zkus nahodit nějaké akcie nebo komodity, jako zlato třeba. Kryptoměny jsou volatilní, ale když se do nich dáš rozumně, tak to může fungovat. Co nemovitosti? Taky dobrá volba, pokud máš na to peníze a čas. Hlavně nezapomeň na to, že každý typ investice má svý rizika. Klidně se poraď s finančním poradcem, ať víš přesně, co děláš. V takových časech je fajn mít víc variant a nevsázet všechno na jednu kartu.

109 slov
1.1 minut čtení
7. 2. 2025
Miroslava Vejvodová
Miroslava Vejvodová

Hodně lidí teď řeší, co s dluhopisy v době vysoké inflace. Když máš fixní výnosy, tak je jasný, že reálná hodnota těch výnosů klesá. Prodat dluhopisy můžeš, ale otázka je, kam investovat. Akcie jsou riskantní, ale můžou přinést víc, pokud se trh zvedne. Komodity nebo nemovitosti by mohly být lepší ochrana proti inflaci. Diversifikace je dobrá, zkus třeba podílové fondy nebo ETF, co mají mix různých aktiv. Já osobně bych se nebál koukat i na zlato nebo něco podobného. Je dobrý mít portfolio vyvážený, aby ses chránil před rizikem. Hlavně se nenech unést emocemi a plánuj dopředu.

97 slov
1 minut čtení
2. 2. 2025
Milada Vejvodová
Milada Vejvodová