Charts.cz/Fórum/Jak moc ovlivňuje inflace výnosy dluhopisů?

Jak moc ovlivňuje inflace výnosy dluhopisů?

Zajímalo by mě, jak vlastně inflace ovlivňuje výnosy dluhopisů. Vím, že když inflace roste, tak se obvykle zvyšují i úrokové sazby, což může mít vliv na ceny dluhopisů. Ale jak to celé funguje? Mám na mysli to, že pokud investuji do státních dluhopisů nebo firemních obligací a inflace stoupá, jak to ovlivní moje výnosy? Ztratím tím na hodnotě? A co se stane, když mám dluhopisy s fixním úrokem – jsou pak moje peníze v ohrožení, nebo mám nějaké možnosti, jak se chránit před ztrátou kupní síly? Zajímají mě také názory na to, jaké strategie by bylo dobré použít v době vysoké inflace. Mám třeba zvažovat investici do dluhopisů s kratší dobou splatnosti nebo raději hledat alternativy jako jsou akcie nebo jiné investiční nástroje? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Díky za každou radu!

134 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2024
František Vaculík
František Vaculík

Inflace má na výnosy dluhopisů celkem zásadní vliv. Když inflace stoupá, centrální banky často zvyšují úrokové sazby, což vede k poklesu cen existujících dluhopisů. To znamená, že když máš státní nebo firemní dluhopisy s fixním úrokem, jejich hodnota na trhu může klesnout, protože nový dluhopis s vyšším úrokem bude pro investory atraktivnější. Takže ano, můžeš ztratit na hodnotě, i když ti i nadále vyplácí úroky – ale ty mohou být méně cenné kvůli zvyšující se inflaci.

Pokud máš dluhopisy s kratší splatností, ty by měly být méně citlivé na změny úrokových sazeb, takže to může být lepší volba v období vysoké inflace. Alternativně je dobré uvažovat o diverzifikaci do akcií nebo jiných aktiv, která by mohla lépe držet krok s inflací. Také jsou třeba inflačně chráněné dluhopisy (TIPS), které ti pomohou ochránit kupní sílu.

Každopádně je dobrý mít v tom jasno a sledovat ekonomické signály – inflace nemusí trvat věčně a reagovat na to je klíčový krok.

158 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2025
František Duchoň
František Duchoň

Inflace má na výnosy dluhopisů fakt velký vliv. Když inflace stoupá, centrální banky často zvyšují úrokové sazby, aby to nějak zkrotily. To znamená, že nový dluhopisy, co vydají, budou mít vyšší úrok než ty, co už držíš. A když se to stane, cena těch starších dluhopisů klesne, protože nikdo je nechce za nižší úrok, když můžou mít nový s lepším výnosem.
Takže pokud máš fixní úrokový dluhopis a inflace roste, tvoje koupní síla klesá. Hlavně u dlouhodobějších dluhopisů to může být vážně problém. Můžeš ztratit na hodnotě a vlastně i na tom, co si za ten výnos koupíš.
Když se díváš na investice v době vysoké inflace, je fajn zvažovat kratší splatnosti, protože ty jsou méně citlivý na změny sazeb. Nebo třeba i alternativy jako akcie nebo nemovitosti – ty se s inflací často vyrovnávají líp.
Osobně bych se nebál mixovat investice a kouknout se po nějakých inflačně chráněných dluhopisech nebo ETF zaměřených na růstový sektor. Takže jo, je dobrý mít plán a nenechat se vyvést z míry jen inflací.

173 slov
1.7 minut čtení
6. 2. 2025
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop