Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl kontrolovat a upravovat své akciové portfolio?

Jak často bych měl kontrolovat a upravovat své akciové portfolio?

Když už investuji do akcií, zajímalo by mě, jak často bych měl vlastně kontrolovat a případně upravovat své portfolio. Je to něco, co bych měl dělat každý měsíc, nebo stačí třeba jen jednou za čtvrtletí? Zajímá mě, jestli je lepší mít nějaký plán a držet se ho, nebo spíš reagovat na aktuální tržní situaci. Jak to mají ostatní investoři? Občas slyším různé názory na to, že příliš časté sledování může vést k panice a špatným rozhodnutím, ale na druhou stranu, když se něco děje, tak bych měl být informovaný. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Je dobré mít přehled o výkonnosti akcií v mém portfoliu a podle toho se rozhodnout, nebo je lepší nechat věci plynout a upravovat to jen v určitých intervalech? Co si o tom myslíte? Jak jste na tom vy s kontrolou svých investic? Rád bych slyšel názory od těch, co už investují delší dobu. Děkuji!

150 slov
1.5 minut čtení
24. 5. 2021
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň

Záleží na tvém stylu investování a jak moc se chceš angažovat. Někteří investoři kontrolují portfolio každý měsíc, jiní to dělají jednou za čtvrt roku nebo i méně. Osobně si myslím, že je dobrý mít nějaký plán - třeba kontrolovat to jednou za čtvrtletí a v případě nějakých velkých tržních změn nebo novinek se podívat častěji. Přehnané sledování může vést k panice a impulsivním rozhodnutím, což není ideální. Všichni víme, že trhy kolísají a občas se zdá, že je všechno špatně, ale dlouhodobé investice většinou vyžadují klid a rozvahu. Takže pokud máš důvěru v své akcie, nech je spíš plynout a kontroluj je podle plánu. Mít přehled o výkonnosti je fajn, ale nebuď otrokem každého poklesu nebo růstu.

117 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Kamila Štefanová
Kamila Štefanová

Tohle je hodně individuální, ale obecně bys měl mít nějaký plán. Kontrolovat portfolio každý měsíc může být dost stresující, zvlášť když trhy skáčou. Radši bych doporučil jednou za čtvrtletí, to stačí. Důležité je mít přehled o výkonnosti akcií a pokud něco vyloženě nefunguje, tak to přehodnotit. Měj na paměti, že občas je lepší nepanikařit a neprodávat jen proto, že cena klesla. Když se ti portfolio líbí a máš důvěru v svoje investice, tak to nech běžet. Jen se ujisti, že jsi informovaný o velkých změnách na trhu nebo ve firmách, do kterých investuješ. Ale jak říkám, každý to má jinak - já třeba kontroluju jednou za půl roku a stačí mi to.

112 slov
1.1 minut čtení
16. 6. 2024
Lukáš Holuša
Lukáš Holuša