Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT?

Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty nejlepší platformy pro nákup NFT? Slyšel jsem o spoustě různých tržišť, ale nejsem si úplně jistý, které z nich jsou opravdu důvěryhodné a mají široký výběr. Například, viděl jsem něco o OpenSea, ale co další? Je dobré se zaměřit i na novější platformy, nebo radši zůstat u těch ověřených? A jaký je vlastně rozdíl mezi těmi platformami? Jak to funguje s poplatky a co když člověk něco koupí a pak chce prodat? Mám pocit, že se v tom trošku ztrácím. Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít peněženku přímo na té platformě, nebo ji mít někde jinde. A co bezpečnost? Jak poznám, že je platforma legitímní a že se mi nestane nějaké podvodné transakce? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, aby mě to nakupování NFT moc nezruinovalo. Děkuju!

137 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Takže, co se týče platforem na NFT, OpenSea je fakt jedna z největších a nejznámějších. Mají široký výběr a celkem dobrou reputaci. Pak je tu Rarible, což je taky populární a umožňuje uživatelům vytvářet vlastní NFT. V poslední době se objevily i nové platformy jako Foundation nebo Zora, ale tam většinou potřebuješ pozvánku nebo něco podobného. Můžeš zkusit i SuperRare, který je trochu víc zaměřený na umění.

Poplatky se liší, většinou platíš za gas fee (poplatek za transakci na blockchainu), což může být dost drahý, když je síť přetížená. Když kupuješ NFT a chceš ho prodat, většinou platíš zase poplatek, takže to chceš mít na paměti.

S peněženkami je to tak – je lepší mít svou vlastní (např. MetaMask) než mít peněženku přímo na platformě. Tím pádem máš větší kontrolu nad svými kryptoměnami a NFT. Bezpečnost je důležitá, takže vždy koukej na recenze a zkus si ověřit, jak dlouho platforma funguje. Podvodné transakce se můžou stát kdekoli, takže buď opatrný a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

166 slov
1.7 minut čtení
30. 9. 2024
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

Takže, pokud hledáš dobrý platformy pro nákup NFT, tak OpenSea je fakt klasik, má široký výběr a hodně uživatelů, což je plus. Další dost známý jsou Rarible, tam můžeš i sám tvořit a prodávat. Pak je tu Foundation, ale to je víc pro umělce, co mají nějaký reputaci. A pak taky SuperRare, to je spíš zaměřený na kvalitní umění.

O novějších platformách bych moc nepřemýšlel, dokud si nezjistíš víc info. Poplatky se liší, většinou jde o procenta z prodeje a pak ještě poplatky za transakce na blockchainu, což může být někdy dost drahý. Když něco koupíš a chceš prodat, tak to obvykle jde snadno, ale dávej pozor na poplatky znovu.

S peněženkou je to tak: nejlepší je mít ji mimo platformu (např. Metamask), bezpečnější než mít peněženku přímo na tržišti. Zabezpečení? Sleduj recenze a hodnocení platformy, pokud něco vypadá podezřele nebo má špatný feedback od uživatelů, tak se radši vyhni.

Celkově bys měl být opatrný a dělat si rešerši před nákupem. NFT trh je dost divoký a můžeš lehce naletět. Takže hodně štěstí!

170 slov
1.7 minut čtení
28. 9. 2024
David Dunka
David Dunka