Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT, když o tom ještě nic nevím?

Jak začít investovat do NFT, když o tom ještě nic nevím?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním do NFT, když jsem o tom nikdy moc neslyšel a vlastně nevím, co to přesně obnáší. Slyšel jsem, že je to v poslední době hodně populární a že se dají koupit digitální umělecká díla, ale vůbec netuším, jak na to. Jaké platformy bych měl použít? Je nějaký konkrétní způsob, jak si vybrat, do čeho investovat? Taktéž bych rád věděl, jestli je důležité mít nějaké technické znalosti nebo jestli to zvládne i někdo, kdo s počítači moc nepracuje. Jaké jsou rizika spojená s NFT? Mám se bát ztráty peněz nebo je to bezpečné? A co když se mi nějaké NFT nelíbí nebo budu chtít své investice prodat? Jaký je proces prodeje? Zajímal by mě také názor na to, jestli je lepší investovat do známějších umělců nebo zkusit něco od nováčků, kteří možná ještě nejsou tolik profláklí. Je tu někdo, kdo by mohl sdílet nějaké tipy nebo zkušenosti pro úplné začátečníky? Jaký je rozpočet na začátku? Stačí investovat pár korun, nebo je lepší mít větší částku? Rád bych dostal nějaké rady a doporučení, abych necítil jako úplný laik. Díky!

185 slov
1.9 minut čtení
10. 12. 2024
Ivana Vlková
Ivana Vlková

Investování do NFT může znít jako složitý proces, ale je to vlastně jednodušší, než to vypadá. Začni tím, že si vytvoříš peněženku na kryptoměny, třeba MetaMask. Pak si koupíš nějaké Ethereum na burze jako Binance nebo Coinbase, protože většina NFT transakcí probíhá na Ethereum síti.

Když už máš peněženku a nějaké ETH, můžeš se podívat na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají. Tam najdeš spoustu různých digitálních děl – od umění po hudbu a videa. Zkus prozkoumat, co se ti líbí, a zjistit, co je populární, ale nezapomeň, že popularita může rychle zmizet.

Co se týče výběru investic, doporučuji začít s něčím menším a levnějším. Zkus třeba nováčky – někdy mají potenciál růst víc než zavedení umělci. Ale pozor – rizika tu jsou velká. Ceny NFT mohou hodně kolísat, takže můžeš snadno ztratit peníze.

Když budeš chtít prodat, opět použij platformy jako OpenSea. Je to celkem jednoduché – překlikneš se do svého profilu a nabídneš NFT k prodeji. Co se týče rozpočtu, není nutné mít velké částky; klidně začni s pár stovkami korun.

Technické znalosti moc nepotřebuješ, ale trochu orientace v kryptoměnách a blockchainech ti určitě pomůže. Hlavně buď obezřetný a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

198 slov
2 minut čtení
7. 1. 2025
Radek Štěpán
Radek Štěpán

Začít s investováním do NFT není tak složitý, jak se to na první pohled zdá. Nejdřív si zjisti, co to vlastně ty NFT jsou – v podstatě jde o digitální certifikáty vlastnictví, které se ukládají na blockchainu. Pokud chceš investovat, budeš potřebovat kryptoměnu, většinou Ethereum, takže si založ peněženku jako MetaMask nebo podobnou. Pak si najdi nějakou platformu pro nákup NFT, jako je OpenSea nebo Rarible.

Co se týče výběru NFT, můžeš se dívat na známější umělce, ale nováčci občas nabízejí zajímavé příležitosti. Je důležité udělat si vlastní průzkum – sleduj trendy a co je aktuálně populární. Technické znalosti nejsou nutné, ale čím víc toho víš o blockchainu a kryptoměnách, tím lépe.

Rizika tu jsou – ceny NFT mohou hodně kolísat a nestabilita trhu je značná. Pokud bys chtěl později prodávat, většina platforem ti to umožní, ať už přes aukce nebo přímý prodej. Můžeš začít i s menšími částkami, ale pamatuj, že investování je vždy riziko. Takže doporučuji mít rozpočet, který si můžeš dovolit ztratit. Jo a ještě – sleduj komunitu na sociálních sítích, tam se často dozvíš hodně užitečných informací a tipů.

183 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Václav Khýr
Václav Khýr