Charts.cz/Fórum/Jak najít akcie s vysokými dividendami na investování?

Jak najít akcie s vysokými dividendami na investování?

Zajímá mě, jak vlastně najít akcie, které vyplácí vysoké dividendy. Hledám tipy na to, jak efektivně procházet trhy a rozpoznat společnosti, které pravidelně vyplácejí slušný výnos z dividend. Zatím jsem se díval na různé online platformy a sledoval několik finančních portálů, ale přijde mi to dost chaotické. Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metody, které bych měl sledovat? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru akcií? Vím, že je důležité podívat se na historii vyplácení dividend a stabilitu společnosti, ale co dál? Mám také slyšet o nějakých pravidelných screeningových nástrojích nebo databázích, kde bych mohl jednoduše najít akcie s vysokými dividendami? A co třeba sektorové zaměření – mají některé sektory tendenci vyplácet vyšší dividendy než jiné? Jaký vliv má ekonomická situace na dividendové výnosy a co bych měl vědět o potenciálních rizicích spojených s investováním do těchto akcií? Hledám informace o tom, jak si vytvořit solidní portfolio zaměřené na pasivní příjem prostřednictvím dividend a rád bych slyšel názory od těch, kteří mají s tímto typem investování zkušenosti. Chtěl bych vědět, jestli se vyplatí investovat do akcií s vysokými dividendami i v dlouhodobém horizontu, nebo jestli je lepší zaměřit se spíše na růstové akcie. Jaký je vlastně váš názor? Každý tip nebo doporučení by mi mohlo hodně pomoci!

208 slov
2.1 minut čtení
5. 12. 2024
Petra Šafaříková
Petra Šafaříková

Když hledáš akcie s vysokými dividendami, tak začni tím, že se podíváš na dividendové aristokraty, což jsou firmy, co pravidelně zvyšují dividendy minimálně 25 let. Taky je dobrý koukat na dividendový výnos, ale nezapomeň na to, že vysoký výnos může znamenat i problém s firmou. Důležitý je i payout ratio – to ti ukáže, kolik ze zisku firma vyplácí jako dividendu. Pokud je to moc vysoké, tak je to riskantní.

Pak máš různé screeningové nástroje jako Finviz nebo Yahoo Finance, kde si můžeš filtrovat akcie podle dividendového výnosu a dalších ukazatelů. Sektory jako energetika nebo telekomunikace často vyplácejí vyšší dividendy, zatímco technologické firmy obvykle reinvestují do růstu.

Ekonomická situace taky hraje roli – v krizi může být problém s vyplácením dividend. A rozhodně si dej pozor na firmy s problematickou finanční stabilitou.

Pokud chceš pasivní příjem, tak akcie s pravidelnými dividendami můžou být fajn volba, ale nekoukej jen na tohle – diverzifikuj portfólio a kombinuj to s růstovými akciemi pro lepší vyvážení rizika. Na dlouhodobém horizontu se to většinou vyplatí. Ale jasně, každý má jinou strategii, tak si to přizpůsob podle sebe.

181 slov
1.8 minut čtení
23. 1. 2025
Alena Špačková
Alena Špačková

Hledání akcií s vysokými dividendami může být fakt oříšek, ale pár tipů tu mám. Za prvé, koukni na dividendový výnos, což je vlastně kolik procent ti firma vyplácí z ceny akcie. Taky se podívej na historii vyplácení – když mají stabilní či rostoucí dividendy, to je dobré znamení. Procházej různý databáze jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, kde můžeš filtrovat akcie podle výnosu.

Sektory jako energetika, telekomunikace a nemovitosti bývají dost silné v dividendách, tak na to mysli. Ekonomická situace hraje roli, v těžkých časech firmy šetří a dividendy můžou klesnout. Mysli na rizika – pokles cen akcií může být nepříjemný, i když máš slušný příjem z dividend.

Dlouhodobě se investice do dividendových akcií vyplatí, zvlášť pokud reinvestuješ ty dividendy zpátky. Růstové akcie můžou mít vyšší potenciál zhodnocení, ale stabilní příjem z dividend může být fajn pro pasivní příjem. Zvaž svoje priority a to, co ti sedí víc.

146 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Vojtěch Bečka
Vojtěch Bečka