Charts.cz/Fórum/Musím danit dividendy z ETF jako běžné příjmy?

Musím danit dividendy z ETF jako běžné příjmy?

Když se člověk začne zajímat o investice, obzvlášť do ETF, tak se sice nadchne z různých možností, ale zároveň musí řešit i spoustu otázek ohledně daní. Můžu se zeptat, jestli musím danit dividendy, které dostávám z ETF? Myslím si, že je to důležité téma, protože spousta lidí investuje do těchto fondů právě kvůli tomu pasivnímu příjmu, co z nich mohou mít. Ale jak to vlastně funguje s daněmi? V některých případech jsem četl, že dividendy se považují za běžné příjmy a tedy podléhají zdanění stejně jako mzda nebo jiné příjmy. Je to pravda? A co když investuji do mezinárodních ETF? Musím pak řešit i daňové povinnosti v dalších zemích? To je pro mě trochu matoucí. Jak se to vlastně počítá? Existují nějaké zvláštní pravidla nebo výjimky, o kterých bych měl vědět? Zajímalo by mě také, jestli je nějaký rozdíl v zdanění mezi dividendami a jinými formami příjmů z investic. Třeba když prodám akcie ze svého portfolia nebo dostanu úroky z nějakých dluhopisů. Je mi jasné, že nejlepší je vždy konzultovat to s odborníkem na daně, ale přece jen bych rád věděl, jak to vidí ostatní investoři a jaké mají zkušenosti. Děkuju za každou radu!

194 slov
1.9 minut čtení
4. 12. 2024
Alena Jonášová
Alena Jonášová

Dividendy z ETF se většinou daní jako běžné příjmy. To znamená, že je musíš zahrnout do svého daňového přiznání a budou zdaněny jako jakýkoliv jiný příjem, třeba mzda. Pokud jde o mezinárodní ETF, tam to může být složitější. Můžeš mít daňové povinnosti i v zemi, kde je fond registrován, což může znamenat srážkovou daň na dividendy. Takže je dobrý si ověřit, jaké jsou pravidla v těch konkrétních zemích. Zdaňování se liší i podle toho, jestli prodáš akcie nebo dostaneš úroky z dluhopisů – obvykle se zisk z prodeje akcií taky daní, ale sazby můžou být jiné. Zkrátka je to trochu džungle a nejlepší je fakt probrat to s daňovým poradcem. Měj na paměti, že každý stát má své vlastní předpisy a výjimky, takže se na to zaměř.

127 slov
1.3 minut čtení
20. 10. 2024
Michaela Pešková
Michaela Pešková

Jo, dividendy z ETF se většinou daní jako běžný příjem, takže na to se připrav. Když ty dividendy dostaneš, tak je musíš zahrnout do daňového přiznání. Pokud jde o mezinárodní ETF, můžeš mít problém s daněma i v jiných zemích, což je trochu složitější. Některé země ti strhnou daň přímo při výplatě dividend, takže záleží, kde ten fond sídlí. S tímhle se vyplatí poradit s odborníkem, protože každý případ může být jiný. A co se týče zdanění ostatních příjmů z investic jako prodej akcií nebo úroky z dluhopisů – tam to funguje taky, ale můžeš mít jiné sazby nebo pravidla podle toho, jak dlouho jsi to držel. Takže jo, je to celkem matoucí a nejlepší je mít nějakou dobrou radu od někoho zkušenějšího.

123 slov
1.2 minut čtení
22. 12. 2024
Karolína Vaculíková
Karolína Vaculíková