Charts.cz/Fórum/Jaké daně platím při prodeji akcií a ETF?

Jaké daně platím při prodeji akcií a ETF?

Přemýšlím o tom, že bych začal prodávat nějaké akcie a ETF, co jsem si pořídil před nějakou dobou. Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s daněmi, když na tom vydělám. Máte někdo zkušenosti s tím, jaké daně se platí při prodeji těchto investic? Musím vůbec něco hlásit, nebo jak to probíhá? A co když prodám akcie se ztrátou? Je to také nějak zdaněné nebo se to dá nějak odečíst? Četl jsem něco o tom, že existují určité limity a pravidla podle toho, jak dlouho ty akcie nebo ETF držím, ale nejsem si tím úplně jistý. Můžete mi prosím osvětlit, jak je to s těmi daněmi a případnými odpočty? Co všechno musím mít na paměti, abych se vyhnul problémům s úřady? A co třeba zahraniční akcie – tam je to jiné nebo podobné? Díky za každou radu a tip!

139 slov
1.4 minut čtení
2. 10. 2024
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda

Když prodáváš akcie nebo ETF, tak platíš daň z příjmu. V ČR je to zpravidla 15 % z kapitálového zisku, což je rozdíl mezi prodejní a kupní cenou. Pokud prodáš akcie za víc, než jsi je koupil, tak na tom vyděláš a musíš to hlásit. Když prodáš se ztrátou, tak tu ztrátu můžeš odečíst od zisků z jiných prodejů ve stejném roce. Když bys měl víc ztrát než zisků, tak ti to nic neudělá za ten rok, ale můžeš to přenést do dalších let, abys to vyrovnal. Co se týče držení – není žádný limit jako třeba v USA s long-term a short-term holdingem, tady prostě platí 15 % bez ohledu na to, jak dlouho akcie máš. Zahraniční akcie? Tam už je to složitější, záleží na dohodách mezi zeměmi a můžeš narazit na srážkovou daň tam, kde akcie držíš. Takže doporučuju si to všechno dobře prostudovat nebo se poradit s účetním, aby ses vyhnul problémům s finančákem.

157 slov
1.6 minut čtení
12. 6. 2024
Bohumil Černý
Bohumil Černý

Takže, ohledně daní z prodeje akcií a ETF je to dost jednoduchý, ale taky trochu otravný. Když prodáš akcie nebo ETF a vyděláš na tom, tak se to normálně daní. U nás v ČR platíš 15 % daň z příjmu na zisk. Pokud bys měl ztrátu, tak to můžeš zohlednit na daních jako odpočet – tj. můžeš tu ztrátu uplatnit proti zisku z jiných prodejů a tím si snížit daňový základ.

Co se týče toho, jak dlouho akcie držíš – pro fyzické osoby to nehraje roli, takže to není jako v některých jiných zemích, kde existují nějaké výhody po určité době. Musíš hlásit všechny transakce v ročním přiznání.

Zahraniční akcie? Tam může být trochu komplikace s tím, že spousta brokerů ti strhne nějakou daň už při výplatě dividend nebo při prodeji. Ale to záleží na dohodách mezi Českou republikou a danou zemí.

Nezapomeň si uchovávat všechny doklady o nákupu a prodeji, abys měl co doložit při případné kontrole od Finančáku. Nechci tě strašit, ale radši se ujisti, že máš všechno pěkně v pořádku.

171 slov
1.7 minut čtení
13. 7. 2024
Radek Jílek
Radek Jílek