Charts.cz/Fórum/Co ovlivňuje hodnotu NFT při prodeji?

Co ovlivňuje hodnotu NFT při prodeji?

Zajímalo by mě, co všechno vlastně určuje hodnotu NFT, když se ho chci pokusit prodat. Mám na mysli, že jsem slyšel, že některé NFT se prodávají za obrovské sumy a jiné sotva najdou kupce. Co všechno může mít vliv na to, kolik za své NFT vůbec dostanu? Je to třeba umělecká hodnota, nebo jak známý je autor? Jakou roli hraje rarita daného kusu, případně jeho historie? Co třeba trendy na trhu s kryptoměnami a tím pádem i NFTs? Mám pocit, že hodnota se může měnit ze dne na den, tak jestli mi někdo může přiblížit, jak to vlastně funguje a co bych měl vzít v úvahu než se do toho pustím. A taky, jak moc významné jsou platformy, na kterých NFT prodávám? Je lepší mít ho na známějších tržištích nebo stačí menší platforma? Díky všem za rady!

137 slov
1.4 minut čtení
26. 11. 2023
Václav Kučera
Václav Kučera

Hodnota NFT fakt záleží na hromadě věcí. První je umělecká hodnota a jak známý je autor – pokud je to někdo slavný, tak je šance, že se prodá dráž. Pak je tu rarita, to znamená, kolik podobných NFT vůbec existuje. Čím méně jich je, tím větší zájem může být. Také historie daného NFT hraje roli, jestli už měl nějaké zajímavé prodeje nebo pokud byl v nějaké výstavě.

Další věc jsou trendy na trhu s kryptoměnami – když krypto roste, může to zvýšit i cenu NFT. A taky platfor­my, kde prodáváš. Větší a známější tržiště jako OpenSea nebo Rarible mají větší dosah a víc lidí tam chodí, což může zvýšit šance na prodej. Menší platformy můžou mít nízkou konkurenci, ale možná tam nebude tolik kupců.

Celkově je to dost dynamické a hodnota se může měnit ze dne na den. Takže před prodejem je dobrý zkoumat, co se aktuálně děje na trhu.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Petra Šafaříková
Petra Šafaříková

Hodnota NFT při prodeji závisí na několika faktorech. Za prvé, umělecká hodnota a kvalita samotného díla – čím víc má autor jméno, tím větší šance na vysokou cenu. Rarita je taky důležitá, pokud je NFT jedinečné, nebo je limitovaný počet kusů, tak to může zvyšovat zájem. Historie prodeje a jakékoliv známky poptávky po daném NFT hrají velkou roli, protože lidé rádi investují do věcí, které už mají nějakou hodnotu nebo trend. Pak jsou tu také tržní trendy – když se kryptoměny daří, lidé mají víc peněz na utrácení za NFT. Platforma, na které prodáváš, taky hraje roli – známější tržiště jako OpenSea nebo Rarible přitahují víc kupců než menší platformy. Celkově se hodnoty NFT mění hodně rychle, takže je dobrý sledovat aktuální vývoj na trhu a co frčí. Takže jo, je to takový mix různých faktorů.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková