Charts.cz/Fórum/Jak zjistit cenu NFT na trhu?

Jak zjistit cenu NFT na trhu?

Zajímá mě, jak přesně zjistit cenu NFT na trhu. Je to taková novinka a já se v tom úplně nevyznám, tak se snažím najít nějaké informace. Vím, že ceny NFT se můžou dost lišit podle různých faktorů, ale jak se vlastně dá zjistit jejich aktuální hodnota? Existují nějaké webové stránky nebo platformy, kde se dají sledovat tržní ceny? A co třeba aukce? Funguje to tam jinak? Když si chci koupit nějaké NFT, jak poznám, jestli je ta cena rozumná nebo jestli mě jenom někdo nechce nachytat? Taky jsem slyšel o nějakých statistikách a grafech, které by mohly pomoct pochopit vývoj cen, ale nemám tušení, kde začít hledat. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Hlavně bych chtěl vědět i to, jestli se vyplatí investovat do NFT v současnosti a jak se vlastně určuje cena těchto digitálních uměleckých děl. Děkuju předem za rady!

142 slov
1.4 minut čtení
10. 10. 2024
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Cenu NFT můžeš zjistit na různých platformách, které se specializují na prodej a obchodování s digitálními uměleckými díly. Například OpenSea, Rarible nebo Foundation – tam najdeš aktuální nabídky, aukce a i historie cen. Je dobrý kouknout se na to, jak se podobná NFT prodávala v minulosti, protože to ti dá lepší představu o tržní hodnotě.

Takže pokud máš na mysli konkrétní NFT, vyhledej si ho na těchto stránkách a podívej se na průměrnou cenu a kolik lidí už to koupilo nebo prodalo. Můžeš si taky prohlídnout různé statistiky a grafy, které ti ukážou cenové trendy.

A když kupuješ, je fajn porovnat několik nabídek a zjistit, jestli je ta cena rozumná. Nezapomeň, že NFT trh je dost volatilní a ceny mohou skákat nahoru dolů jako na horské dráze. Pokud jde o investice, hodně lidí říká, že to má potenciál, ale jako vždycky – dej si pozor a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Takže shrnuto – podívej se na tržní platformy, sleduj historii cen a buď opatrnej při koupi!

168 slov
1.7 minut čtení
16. 10. 2024
Karel Paleček
Karel Paleček

Takže, pokud chceš zjistit cenu NFT, nejlepší je podívat se na platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle weby ti ukážou aktuální ceny, které se za NFT platí. Můžeš si tam filtrovat podle různých kategorií a dokonce i sledovat historii prodeje, což je super pro zjištění, jak moc je daný NFT oblíbený nebo jestli mu cena roste.

A k aukcím – to funguje tak, že lidi přihazují na vybrané NFT a cena roste podle poptávky. Takže někdy můžeš narazit na skvělou nabídku, ale jindy zase zaplatíš víc, než bys chtěl.

Pokud chceš mít jistotu, že tě nikdo nenachytá, je dobrý se podívat na podobné NFT a porovnat jejich ceny. Zkus taky kouknout na staty a grafy na stránkách jako Dune Analytics nebo Nansen – tam můžeš vidět trendy a celkový pohyb cen.

Investování do NFT může být riskantní. Je dobrý mít přehled o tom, co kupuješ a proč. Ceny se určuje podle rarity, poptávky a třeba i známého umělce za dílem. Takže si dej pozor, ať nekoupíš něco, co za to nestojí.

172 slov
1.7 minut čtení
22. 6. 2024
Zuzana Procházková
Zuzana Procházková