Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je NFT drahý nebo levný?

Jak zjistím, jestli je NFT drahý nebo levný?

Zajímá mě, jak vlastně poznám, jestli je nějaké NFT drahé nebo levné. Slyšel jsem, že trh s NFT může být docela divoký a ceny se můžou hodně lišit. A to mě mate, protože když se podívám na nějaké umělecké dílo jako NFT, tak nevím, zda je ta cena, co za to chtějí, rozumná. Jak se dá zjistit reálná hodnota takového NFT? Mám srovnávat ceny podobných děl na trhu, nebo existují nějaké specializované weby či platformy, kde bych mohl zjistit průměrné ceny? Zajímalo by mě také, jestli je důležité sledovat historii prodeje daného NFT. Můžu si třeba říct, že pokud se něco prodalo za určitou částku před rokem a teď je cena výrazně vyšší, tak je to dobrá investice? Anebo by mělo hrát roli i to, kdo je autorem toho díla? Vím, že některé značky nebo umělci mají větší prestiž a jejich NFTs mohou mít vyšší hodnotu. Jak moc tedy ovlivňuje cena popularita autora? Je dobré sledovat trendy na sociálních sítích nebo novinky kolem umělců a jejich děl? A co faktory jako rarita nebo výjimečnost díla – jak moc to hraje roli v určování ceny? Chtěl bych mít jasnější představu o tom, jak se vlastně orientovat v tomhle světě digitálních aktiv a udělat informovanější rozhodnutí. Máte někdo tipy nebo rady?

209 slov
2.1 minut čtení
24. 1. 2025
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková

Zjistit, jestli je NFT drahý nebo levný, může být fakt oříšek. Hlavně se koukni na podobná díla a jejich ceny. Můžeš použít platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš historii prodeje a průměrné ceny. To ti dá lepší představu. Sledování historie prodeje je důležitý, protože když se něco prodalo za 1000 a teď to chtějí za 10 000, tak si dej pozor, jestli to není bublina.

Popularita autora hraje velkou roli. Když je umělec známý nebo má za sebou úspěšné projekty, jeho NFT můžou mít větší hodnotu. Takže sleduj novinky a trendy na sociálních sítích, abys měl přehled, co se děje. Rarita a výjimečnost díla taky dost ovlivňují cenu – čím méně jich je, tím víc může cena růst. Takže když se orientuješ v těchto věcech, měl bys mít lepší šanci udělat rozumné rozhodnutí.

133 slov
1.3 minut čtení
20. 10. 2024
Lenka Holušová
Lenka Holušová

Takže, hodnocení ceny NFT je fakt tricky. V první řadě se koukni na podobná díla, co se prodala nedávno – porovnat ceny je základ. Můžeš použít platformy jako OpenSea nebo Rarity.tools, kde najdeš prodeje a ceny. Určitě je dobrý zabývat se historií prodeje toho konkrétního NFT, protože to ti ukáže, jak se jeho cena vyvíjela. Pokud se to prodalo za pár dolarů a teď chtějí tisíce, tak si dej pozor, jestli to není jen bublina.

A pak je tu autor – jasně, pokud je to někdo slavnej nebo má dobrou reputaci, tak to ovlivní cenu. Sleduj trendy na sociálních sítích a novinky – někdy se prostě stane, že nějaký umělec dostane obrovský hype a jeho díla letí nahoru. Rarita a unikátnost hrajou taky velkou roli – čím méně kusů je v oběhu, tím víc může cena vzrůst. Takže jo, orientace v tomhle světě je o sledování trendů, srovnávání a prostě být trochu v obraze.

154 slov
1.5 minut čtení
21. 4. 2024
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát