Charts.cz/Fórum/Riziko při investování do ETF vs. jednotlivých akcií

Riziko při investování do ETF vs. jednotlivých akcií

Zajímalo by mě, jak se vlastně liší riziko, když investuji do ETF oproti tomu, když si vybírám jednotlivé akcie? Mám pocit, že ETF nabízí nějakou formu diverzifikace, ale přesto slyším, že investice do akcií může být více výnosná. Jak to tedy je? Je pravda, že když investuji do ETF, moje peníze jsou chráněny lépe než při koupi jednotlivých akcií? Nebo platí, že i ETF mohou mít svá vlastní rizika, třeba spojená s celým trhem nebo s konkrétními sektory? A co třeba poplatky? Vím, že u ETF jsou nějaké náklady spojené s jejich správou, ale jak se to porovnává s nákupem jednotlivých akcií? A co likvidita? Je těžší prodat ETF než akcie? Někde jsem slyšel, že v turbulentních časech může být ETF méně stabilní než očekávám. Jak to funguje v praxi? Pokud bych chtěl minimalizovat riziko a zároveň dosáhnout nějakého zisku, co byste mi doporučili? Jaký je vlastně váš názor na tohle téma? Předem díky za jakékoli rady alebo zkušenosti.

159 slov
1.6 minut čtení
29. 9. 2023
Radek Štěpánek
Radek Štěpánek

Investování do ETF a jednotlivých akcií má svoje pro a proti. ETF ti dává tu výhodu, že investuješ do balíčku akcií, což ti zajistí nějakou diverzifikaci – to znamená, že když jedna akcie spadne, ostatní ji můžou vyrovnat. Tím se snižuje riziko. Ale na druhou stranu, když si vybíráš jednotlivé akcie, můžeš mít větší potenciál na zisk, pokud trefíš nějakou super firmu, která raketově poroste.

Rizika u ETF jsou taky přítomná. Můžeš mít tržní riziko, což znamená, že celej sektor může klesnout a tím pádem i tvé ETF. A jo, poplatky za správu ETF jsou, ale obvykle nižší než náklady na obchodování s jednotlivými akciemi, pokud nemáš vysoký objem obchodů.

Ohledně likvidity – většina ETF je likvidní, ale v turbulentních časech může být pravda, že jejich cena letí dolů rychleji než u jednotlivých akcií. Někdy se trh chová divně a makléři na ETF nechtějí kupovat.

Pokud chceš minimalizovat riziko a zároveň něco vydělat, možná bys mohl začít s nějakými široce diverzifikovanými ETF jako S&P 500 nebo celosvětovými fondy. Můžeš zkusit kombinaci obojího – pár ETF a pak pár pečlivě vybraných akcií. Tak získáš výhody obou světa.

183 slov
1.8 minut čtení
29. 8. 2023
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Investování do ETF má určitě své výhody, hlavně v té diverzifikaci, kterou zmiňuješ. Když koupíš ETF, vlastně investuješ do celého portfolia akcií najednou, což snižuje riziko. Když si však vybíráš jednotlivé akcie, tak jsi víc vystavený riziku konkrétních firem a sektorů. Například, když jedna akcie spadne, může ti to dost zamíchat celým portfoliem. U ETF to tak není, protože ztráty v jedné oblasti můžou kompenzovat zisky v jiné. Ale to neznamená, že jsou ETF bez rizika. Když trh klesá, většina ETF taky spadne, takže to může být dost bolestivé v turbulentních časech.

Co se týče poplatků, většinou jsou u ETF menší než při obchodování s jednotlivými akciemi zvlášť, ale i tak tam nějaké náklady na správu jsou. To se musí brát v úvahu, protože i malé poplatky se mohou časem nasčítat.

A ohledně likvidity - obvykle bývá snadné prodat ETF i akcie, ale záleží na objemu obchodů a době dne. Někdy může být obtížnější prodat ETF ve velkých objemech nebo při nízké likviditě.

Pokud chceš minimalizovat riziko a zároveň něco vydělat, ETF jsou dobrá volba. Můžeš taky uvažovat o kombinaci obojího - mít část peněz v ETF pro stabilitu a část v jednotlivých akciích pro potenciální vyšší výnosy. Důležité je sledovat trh a přizpůsobit strategii svému rizikovému profilu.

205 slov
2.1 minut čtení
20. 2. 2023
Andrea Koubová
Andrea Koubová