Charts.cz/Fórum/Jak můžu využít ETF k ochraně svého investičního portfolia?

Jak můžu využít ETF k ochraně svého investičního portfolia?

Zajímalo by mě, jak vlastně mohu efektivně využít ETF, aby to pomohlo ochránit moje investiční portfolio. Mám nějaké akcie a další investice, ale poslední dobou mám pocit, že trhy jsou dost volatilní a nejsem si jistý, jak se s tím vyrovnat. Mohu použít ETF jako způsob diverzifikace? Jaké typy ETF bych měl zvážit, pokud chci snížit riziko? A co takhle sektory nebo oblasti, které by mohly být méně náchylné k poklesům? Je lepší investovat do pasivních ETF nebo nějakých aktivně spravovaných? Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní strategie, které bych měl mít na paměti, když se rozhodnu pro tuto formu investování. Mám obavy z recese a myslím si, že by bylo fajn mít něco, co mi pomůže zůstat v klidu během těchto turbulencí. Jakou roli hrají náklady na správu a likviditu ETF v celkovém investičním procesu? Rád bych slyšel názory ostatních na to, jak se vám podařilo ochránit vaše portfolia pomocí ETF a zda máte nějaké konkrétní tipy nebo doporučení. Díky!

163 slov
1.6 minut čtení
14. 12. 2023
Olga Vaňková
Olga Vaňková

ETF se fakt hodí na diverzifikaci tvého portfolia, hlavně když jsou trhy tak volatilní. Můžeš třeba zainvestovat do ETF, který sleduje široký index, jako S&P 500, nebo do sektorových ETF, které se zaměřují na stabilnější odvětví jako zdravotnictví nebo spotřební zboží. Tyhle sektory mají tendenci být méně náchylné k poklesům v recesi.

Pasivní ETF jsou obvykle levnější, což je fajn pro dlouhodobé investování. Aktivně spravované ETF můžou sice mít lepší výkonnost v určitých obdobích, ale taky víc stojí. Sleduj náklady na správu a likviditu – pokud chceš rychle prodat, je důležité, aby bylo ETF dostatečně likvidní.

Jako strategie můžeš zvažovat pravidelné investice (dollar-cost averaging), což ti pomůže vyhnout se emocionálním rozhodnutím. Taky můžeš část portfolia ochránit investicemi do zlata nebo dluhopisových ETF, když cítíš, že trhy nebudou moc stabilní.

Zkrátka, klidně zainvestuj do různých ETF a sleduj to, jak reagují na tržní podmínky. Je to rozumný krok pro ochranu tvého portfolia.

151 slov
1.5 minut čtení
7. 6. 2023
Oldřich Hájek
Oldřich Hájek

ETF určitě můžou být skvělým způsobem, jak ochránit svoje portfolio, zvlášť v době volatility. Hlavně kvůli jejich diverzifikaci – místo toho, aby ses spoléhal na pár akcií, můžeš investovat do celých sektorů nebo indexů. Zvaž třeba ETF zaměřená na defenzivní sektory, jako jsou zdravotnictví nebo spotřební zboží, protože ty bývají stabilnější v těžkých časech.

Co se týče pasivních vs. aktivně spravovaných ETF – většina lidí dává přednost těm pasivním, protože mají nižší poplatky a obvykle se jim daří lépe než aktivním v dlouhém období. Ale pokud najdeš dobré aktivně spravované ETF s solidní historií, může to být taky možnost.

Náklady na správu a likvidita jsou dost důležité. Nižší poplatky znamenají víc peněz pro tebe, a likvidita ti zajistí, že budeš moct snadno kupovat a prodávat bez velkých ztrát na ceně.

Strategie můžeš mít různý – třeba pravidelně investovat stejnou částku (dollar-cost averaging), abys snížil dopad volatility. A nebo si nastavit stop-loss příkazy na svých ETF, aby ses chránil před velkýma propadama. Celkově je důležitý mít plán a držet se ho, i když trhy šílí. Držím palce!

176 slov
1.8 minut čtení
15. 9. 2023
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová