Charts.cz/Fórum/Je zlato dobrou volbou pro diverzifikaci portfolia?

Je zlato dobrou volbou pro diverzifikaci portfolia?

Zajímalo by mě, jestli je zlato stále považováno za dobrou investici, když se mluví o diverzifikaci portfolia. Slyšel jsem, že zlato může fungovat jako bezpečný přístav v těžkých časech, ale s tím přichází i otázky ohledně jeho výkonnosti v porovnání s jinými investicemi, jako jsou akcie nebo nemovitosti. Mělo by zlato tvořit významnou část portfolia, nebo je lepší se zaměřit na modernější alternativy, jako jsou kryptoměny nebo NFT? Jaké jsou zkušenosti ostatních investorů s tímto drahým kovem? Je možné, že zlato ztrácí na atraktivitě v dnešním dynamickém tržním prostředí? A co volatilita cen zlata? Ovlivňuje to nějak strategii pro dlouhodobé investice? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří mají s investováním do zlata nějaké zkušenosti. Jaké máte tipy na to, jak začít s investicemi do zlata a na co si dát pozor? Děkuji!

135 slov
1.4 minut čtení
31. 3. 2023
František Doležal
František Doležal

Zlato je už dlouho považováno za bezpečný přístav, hlavně v těžkých časech. Mnozí investoři ho vidí jako ochranu před inflací a ekonomickými otřesy. Co se týče diverzifikace, zlato může být fajn doplněk k akciím a nemovitostem, protože se chová jinak než tyhle investice. Ale máš pravdu, že teď se hodně mluví o kryptoměnách a NFT, které některé lidi lákají víc.

Ceny zlata sice kolísají, ale většinou se v krizích drží lépe než jiné aktiva. Volatilita je důležitá, pokud plánuješ krátkodobé investice, ale pro dlouhodobé to zas tolik nevadí. Mnoho lidí doporučuje mít zlato kolem 5-10% celého portfolia, ale záleží na tvých cílech a rizikovém profilu.

Když začneš investovat do zlata, tak můžeš zkusit fyzické zlato jako mince nebo slitky, nebo ETF na zlato. Důležité je vyhnout se spekulacím a mít jasnou strategii. A dej si pozor na poplatky při nákupu a skladování zlata. Hodně úspěchů!

143 slov
1.4 minut čtení
29. 6. 2024
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička

Zlato má určitě své místo v portfoliu, obzvlášť jako ochrana proti inflaci a ekonomickým krizím. Mnoho investorů ho považuje za bezpečný přístav, když trhy klesají. Já jsem osobně do zlata investoval a zatím jsem s tím spokojený. Sice neporazí akcie, co se týče růstu, ale jeho hodnota většinou neklesá tak dramaticky. Volatilita cen zlata je sice příznačná, ale v dlouhodobém horizontu se ukazuje jako stabilní. Kryptoměny a NFT jsou fajn, ale mají větší riziko a nejistotu. Zlato by podle mě mělo tvořit aspoň nějakou část portfolia - řekněme 5-10%. Když začínáš, doporučuji investovat do fyzického zlata (např. mince nebo cihly) nebo do ETF, co sledují cenu zlata. Sleduj trh a ceny, abys nekoupil ve špatnou chvíli. Taky je dobrý mít na paměti, že zlato není likvidní jako akcie – můžeš mít problém prodat ho rychle, pokud to potřebuješ.

138 slov
1.4 minut čtení
30. 6. 2024
Elena Bečková
Elena Bečková