Charts.cz/Fórum/Co je to yield farming a jak začít?

Co je to yield farming a jak začít?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na yield farming, protože o tom slyším pořád dokola a vůbec tomu nerozumím. Zajímalo by mě, co to vlastně je a jak to funguje? Slyšel jsem, že je to nějak způsob, jak vydělávat na kryptoměnách, ale podrobnosti mi unikají. Mám pocit, že se jedná o poskytování likvidity do různých protokolů nebo co, ale nejsem si jistý. Jak se k tomu dostanu, když bych chtěl začít? Musím mít nějaké konkrétní kryptoměny, nebo mohu začít s malým množstvím? Jaké platformy byste doporučili pro začátek? A jaké jsou rizika spojená s yield farmingem? Nikdy jsem předtím nic takového nedělal a mám strach, abych neztratil peníze. Má někdo zkušenosti, které by mohl sdílet? Děkuji moc za odpovědi.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 6. 2023
Žaneta Benešová
Žaneta Benešová

Tak s yield farmingem je to tak, že vlastně poskytuješ svou likviditu do různých DeFi protokolů. Když tam dáš svoje kryptoměny, tak ti ty protokoly vrací úroky nebo tokeny jako odměnu. Můžeš začít s malým množstvím, ale je dobrý mít aspoň pár set dolarů, abys měl smysluplnou výnosnost.

Co se týče platforem, tak jsou hodně populární Uniswap, Aave nebo Compound. Tyhle platformy ti umožní přidat likviditu a začít farmit. Ale pozor, vždycky si pečlivě zjisti, do čeho jdeš, protože rizika jsou veliká – můžeš přijít o peníze kvůli volatilním cenám nebo chybám v protokolech. Takže doporučuji začít pomalu a učit se po cestě.

102 slov
1 minut čtení
27. 11. 2024
Dana Němcová
Dana Němcová

Yield farming je vlastně způsob, jak můžeš vydělávat na kryptoměnách tím, že poskytuješ likviditu různým decentralizovaným protokolům. V podstatě to funguje tak, že si vezmeš nějaké kryptoměny, třeba Ethereum nebo stablecoiny, a vložíš je do tzv. liquidity poolu. Za to dostáváš odměny v podobě dalších tokenů nebo úroků. Čím víc likvidity tam dáš, tím větší odměnu můžeš dostat.

Začít s yield farmingem není až tak složité. Nejprve potřebuješ nějakou kryptoměnu, ale nemusíš mít hned velké množství – i malé částky se dají použít. Můžeš začít třeba s Uniswap, SushiSwap nebo PancakeSwap, to jsou populární platformy a většinou mají docela uživatelsky přívětivé rozhraní.

Ale pozor! Jsou tu i rizika. Například ceny tokenů mohou dost kolísat a ty můžeš přijít o peníze, pokud se trh změní. Také je tu riziko smart kontraktů – pokud je někde chyba v kódu nebo pokud se hackne protokol, můžeš ztratit vše, co jsi tam dal.

Doporučuji si to nejdřív pořádně nastudovat a možná začít s menším množstvím, než se do toho pořádně ponoříš. Zkušenosti jiných lidí ti můžou hodně pomoct.

171 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2024
Soňa Kovářová
Soňa Kovářová