Charts.cz/Fórum/Co je to staking a jak na to začít?

Co je to staking a jak na to začít?

Čau, chtěl bych se zeptat, co vlastně znamená to slovo staking. Slyšel jsem o tom od kámošů a v nějakých videích na YouTube to zní jako něco zajímavého, ale moc tomu nerozumím. Vím, že se to týká kryptoměn a že to souvisí s nějakým vyděláváním peněz, ale jak to vlastně funguje? Můžete mi prosím vysvětlit, jak začít se stakingem? Jaké kryptoměny je dobré vybírat pro staking? Je potřeba mít nějakou speciální peněženku nebo platformu? A co když mám jen malou částku k investování, má smysl vůbec začínat? A co je to vlastně ten pasivní příjem v kontextu stakingu? Rád bych věděl, jestli jsou nějaká rizika nebo nevýhody, na co si dát pozor. Odpovědi by mi hodně pomohly, dík!

118 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková

Staking je v podstatě způsob, jak si vydělávat na kryptoměnách, které používají proof of stake (PoS) systém. Když „stakneš“ svoje mince, tak je zamkneš na určitou dobu a tím pomáháš zabezpečovat síť. Za to dostáváš odměny, což je ten pasivní příjem, o kterém jsi slyšel. Je to jako úročení peněz v bance, ale tady jde o kryptoměny.

Pokud chceš začít, potřebuješ mít nějakou kryptoměnu, která podporuje staking. Mezi populární patří třeba Ethereum 2.0, Cardano nebo Tezos. Můžeš to dělat přes různé platformy jako Binance nebo Coinbase, kde máš víc pohodlí a nemusíš mít svou vlastní peněženku. Ale pokud chceš větší kontrolu, můžeš si pořídit speciální peněženku, která podporuje staking.

Ohledně malých částek – klidně začni, i malé investice se počítají. Mnoho platforem nemá minimální požadavky na staking nebo mají velmi nízké limity. Jen si dej pozor na poplatky, ať ti to nevypálí zisky.

Rizika? Určitě jsou! Kryptoměny jsou volatilní a když cena klesne, můžeš prodělat. Také se může stát, že budeš muset zamknout svoje mince na delší dobu bez možnosti je prodat. A pak jsou tu ještě technické problémy, hacky a podobně. Takže než začneš, pořádně si prostuduj projekt a zjisti si o něm co nejvíc.

193 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2025
Zuzana Strnadová
Zuzana Strnadová

Staking je vlastně způsob, jak vydělat peníze tím, že "zamkneš" svoje kryptoměny v síti. Tím pomáháš udržovat bezpečnost a fungování blockchainu a na oplátku dostáváš odměny, většinou v podobě dalších mincí. Funguje to hlavně u kryptoměn, co používají proof-of-stake konsensus, třeba Cardano, Tezos nebo Ethereum 2.0.

Začít je celkem jednoduchý. Potřebuješ nějakou peněženku podporující staking - můžeš jít třeba přes Exodus nebo Ledger Live. Pak si vyber kryptoměnu, kterou chceš stakovat a už jí můžeš poslat do peněženky. Většinou tam bude možnost stakingu přímo v aplikaci. Pokud máš jen malou částku, tak to smysl má, protože i malý staking se časem nasčítá a může ti generovat pasivní příjem.

Co se týče rizik - jako u všeho, i tady je šance o ztrátu peněz. Můžeš přijít o hodnotu mincí, co stakuješ, nebo narazit na nevhodnou platformu. Je fajn si udělat průzkum a zkontrolovat reputaci projektů a jejich týmů. Vždycky si dej pozor na podmínky stakingu, ať víš, jestli je to pro tebe výhodné.

161 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2025
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová