Charts.cz/Fórum/Jaké investice jsou nejlepší při rostoucí inflaci?

Jaké investice jsou nejlepší při rostoucí inflaci?

Když se podívám na současnou situaci, inflace je na vzestupu a já přemýšlím, jaké investice by mohly být v této době nejvýhodnější. Jsem si vědom toho, že některé tradiční investice se při inflaci nemusí chovat tak, jak bychom si přáli. Co třeba akcie? Existují nějaké konkrétní sektory, které mohou mít prospěch z rostoucí inflace? A co nemovitosti? Slyšel jsem, že investice do realit mohou být v takových časech bezpečné, ale je to opravdu pravda? Jak je to s komoditami? Rád bych věděl, jestli je dobrý nápad investovat do zlata nebo jiných komodit jako ochranu před inflací. A co kryptoměny? Někteří lidé říkají, že jsou skvělým prostředkem pro uchování hodnoty, ale jaká je realita? Jak se liší výhody a nevýhody různých investičních možností v době rostoucí inflace? Jak mám přistupovat k sestavení svého portfolia v této dynamické době? Můžete mi doporučit konkrétní strategie nebo tipy, které by mi pomohly lépe navigovat tímto složitým terénem investic? Všechno to zní trochu zmateně a chtěl bych mít nějaké jasné odpovědi na tyto otázky. Jaké máte zkušenosti vy s investicemi v období vysoké inflace?

179 slov
1.8 minut čtení
11. 6. 2023
Karolína Hradilová
Karolína Hradilová

Když se inflace zvedá, je dobrý se podívat na investice, co udrží hodnotu nebo dokonce porostou. Akcie můžou být fajn, hlavně v sektorech jako je energie, zdraví, nebo technologie – ty mívají dobrou odolnost. Nemovitosti jsou taky klasika, protože nájemné většinou roste s inflací, což může přinést stabilní příjem. Komodity jako zlato nebo stříbro se považují za „bezpečné přístavy“, takže investice do nich může mít smysl. Kryptoměny? No, tam je to riskantní, hodně volatility a neví se, jestli se uchytí jako ochrana proti inflaci. Lepší je mít rozmanitý mix – akcie, nemovitosti, komodity a možná něco málo z krypta. Hlavně nespoléhat jen na jednu věc. A nezapomeň, že důležité je i pravidelně kontrolovat a upravovat portfolio podle současné situace.

119 slov
1.2 minut čtení
12. 7. 2024
Renata Eliášová
Renata Eliášová

Inflace může být pěkně ošemetná, ale pár investic má potenciál přinést výhody. Akcie, obzvlášť ty ve zdravotnictví, energii a financích, mají šanci se udržet nebo i růst. Firmy, které umí zvyšovat ceny, obvykle na inflaci reagují lépe. Nemovitosti jsou často považovány za bezpečnou volbu – nájmy obvykle rostou s inflací a hodnota nemovitostí má tendenci stoupat.

Komodity jako zlato fakt můžou sloužit jako ochrana před inflací, lidé do nich investují, když mají strach o měnu. Ale ceny komodit se můžou dost hýbat, takže je to taky risk. Kryptoměny? Tady je to složitější. Někteří říkají, že jsou skvělý uchovatel hodnoty, ale volatility je obrovská, takže se nespoléhej na ně jako na jistotu.

Když skládáš portfolio, zkus vyváženost mezi akciemi, nemovitostmi a nějakými komoditami. Důležité je diversifikovat a nezapomínat na riziko. Mysli na dlouhodobější horizont a nepanikař, když trhy klesnou. Ať se daří!

140 slov
1.4 minut čtení
10. 6. 2024
Šárka Dubská
Šárka Dubská