Charts.cz/Fórum/Mám investovat do dividendových akcií, pokud chci pravidelný příjem?

Mám investovat do dividendových akcií, pokud chci pravidelný příjem?

Zajímá mě, jestli je dobrý nápad investovat do dividendových akcií, když hledám způsob, jak získat nějaký pravidelný příjem. Slyšel jsem, že dividendové akcie mohou přinést stabilní cash flow, což by mi mohlo pomoci pokrýt měsíční výdaje nebo třeba jen ušetřit na něco většího. Ale zároveň mám obavy z volatility trhu a toho, jak se mohou ceny akcií měnit. Rád bych věděl, jestli se vyplatí mít v portfoliu akcie firem, které pravidelně vyplácejí dividendy. Zajímal by mě také názor na to, kolik procent z investice bych měl očekávat jako návratnost ve formě dividend. Je lepší investovat do velkých stabilních firem s tradicí v oblasti vyplácení dividend, nebo je možné mít úspěch i s menšími firmami, které možná ještě nejsou tak známé? Také nevím, jestli by bylo rozumné zaměřit se jen na dividendové akcie, nebo je lepší kombinovat různé typy investic pro větší diverzifikaci. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s dividendovými akciemi a doporučili byste mi do nich investovat?

160 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek

Investovat do dividendových akcií může být fajn způsob, jak si zajistit pravidelný příjem. Tyto akcie vyplácejí část zisku akcionářům a pokud si vybereš stabilní firmy, můžeš mít celkem slušný cash flow. Co se týče návratnosti, většina dividendových akcií nabízí kolem 3-6 % ročně, což už něco je, ale záleží na konkrétní firmě. Velké firmy s historií vyplácení dividend jsou určitě bezpečnější volba, ale i menší firmy můžou překvapit. Jenže s nimi je to riskantnější, protože mohou mít větší volatilitu. Když jde o diversifikaci, nedoporučoval bych se zaměřit jen na dividendové akcie. Je dobrý mít v portfoliu i jiné investice, třeba ETF nebo růstové akcie, abys snížil riziko. Takže shrnuto – dividendovky ano, ale s rozumem a rozložením investic.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková

Investice do dividendových akcií může být fakt dobrý nápad, pokud hledáš pravidelný příjem. Tyhle akcie ti můžou poskytnout stabilní cash flow, což je super, když chceš pokrýt měsíční výdaje nebo si něco našetřit. Sice je pravda, že trh je volatilní a ceny akcií můžou dost kolísat, ale dividendy ti určitě přijdou vhod. Co se týče návratnosti, většinou se očekává kolem 3-5% ročně, ale to záleží na konkrétních firmách a situaci na trhu. Velké stabilní firmy s tradicí v dividendách jsou často bezpečnější volba, ale někdy mohou i menší firmy překvapit s dobrými dividendami. Nezůstávej jen u dividendovek, kombinuj je s jinými typy investic pro lepší diverzifikaci. Můžeš tak snížit riziko a zvýšit šanci na zisk. Z vlastní zkušenosti: občas se vyplatí mít v portfoliu i něco jiného než jen dividendové akcie.

131 slov
1.3 minut čtení
24. 1. 2025
Věra Stará
Věra Stará