Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší způsoby, jak vydělávat pasivně z nemovitostí?

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak vydělávat pasivně z nemovitostí?

Zajímalo by mě, jaké vlastně existují možnosti, jak si zajistit pasivní příjem z nemovitostí. Mám na mysli různé metody, které by mi mohly pomoci generovat pravidelný příjem bez toho, abych musel každý měsíc strávit hodiny spravováním nemovitosti. Uvažoval jsem o pronájmu, ale slyšel jsem, že je to někdy dost náročné, tak jestli existují i jiné alternativy. Co třeba investice do realitních fondů nebo crowdfunding? Jak to vlastně funguje a jak moc se na tom dá vydělat? Mám do toho jít s tím, že chci pasivní příjem, nebo se musím připravit na nějakou aktivní správu? A co třeba krátkodobé pronájmy přes platformy jako Airbnb? Je to vůbec výhodné nebo spíš riskantní? Jaké máte zkušenosti vy? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do bytů ve velkých městech, nebo spíš do nemovitostí na venkově. Co říkáte na současný trh a jeho vývoj? Jak moc je důležité mít nějakou znalost trhu předtím, než se rozhodnu investovat? Díky za všechny tipy a rady!

160 slov
1.6 minut čtení
13. 1. 2025
Antonín Brychta
Antonín Brychta

Pokud chceš pasivní příjem z nemovitostí bez mocného zasahování, tak máš pár možností. Pronájem klasického bytu je určitě jedna z nich, ale jak říkáš, správa nájemníků může být dost náročná a časově vyčerpávající. Zkus se podívat na realitní investiční fondy (REITs) - to ti umožní investovat do nemovitostí bez nutnosti koupě a správy konkrétního bytu. Výnosy bývají celkem solidní a je to fakt pasivní přístup. Pak jsou tu i crowdfundingové platformy pro nemovitosti, kde můžeš investovat malou částku a získávat podíl na výnosech. Funguje to, ale nezapomeň si pořádně prověřit platformu a projekty.

Krátkodobé pronájmy přes Airbnb můžou být zajímavý, ale fakt to vyžaduje víc úsilí, než si většina lidí myslí. Musíš se starat o úklid, komunikaci s hosty atd., takže úplně pasivní příjem to není. Co se týče lokality, investice do velkých měst mají většinou vyšší poptávku, ale i ceny jsou tam vyšší. Na venkově můžeš najít levnější nemovitosti, ale budeš muset počítat s nižším zájmem.

Trh s nemovitostmi je teď dost dynamický, ceny rostou, takže je dobrý mít nějaký přehled o aktuálním vývoji. Znalost trhu je rozhodně důležitá – může ti to pomoct udělat lepší rozhodnutí a vyhnout se špatným investicím.

191 slov
1.9 minut čtení
27. 1. 2025
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková

Když chceš pasivní příjem z nemovitostí, máš pár možností. Nejčastější je pronájem, ale fakt to může být časově náročný, hlavně když se ti nějaký nájemník posere nebo začneš mít problémy. Tady je dobrý mít nějakou firmu na správu nemovitostí, ale to ti zase sežere část z výdělku.

Pak jsou tady realitní fondy, což je super pro ty, co nechtějí mít starosti s konkrétníma nemovitostma. Investuješ do fondu, a ten pak spravuje víc nemovitostí a ty dostáváš část zisků. Můžeš taky zkusit crowdfunding, to je jako investovat do projektů a dostávat podíl na výnosech. Tady je to ale o dost riskantnější, tak si dej pozor.

Krátkodobé pronájmy přes Airbnb? To může být fajn, ale fakt záleží na lokalitě a konkurenci. Můžeš udělat hodně peněz, ale taky hodně nervů s údržbou a hosty.

Velká města mívají stabilnější trh, ale ceny jsou vyšší. Na venkově můžeš najít dobré nabídky, ale tam je to víc o atraktivitě pro lidi. Znalost trhu je rozhodně důležitá – čím víc víš, tím líp se rozhodneš. Takže udělej si domácí úkoly a uvidíš, co ti sedí nejvíc.

177 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Jana Vlková
Jana Vlková