Charts.cz/Fórum/Jaké akcie byste doporučili během inflace?

Jaké akcie byste doporučili během inflace?

V poslední době se stále častěji mluví o inflaci a jejím dopadu na investice. Mám pocit, že jsme v době, kdy je potřeba být obzvlášť opatrný, a přemýšlím, jaká akcie by mohla být dobrou volbou v tomto turbulentním období. Je mi jasné, že inflace může ovlivnit různé sektory různým způsobem, a tak bych rád věděl, jestli máte nějaké tipy na akcie, které by mohly odolat tomuto tlaku. Například, slyšel jsem, že některé společnosti zaměřené na základní potřeby nebo technologie by mohly být odolné vůči inflaci. Co si o tom myslíte? Jaké konkrétní firmy nebo sektory byste doporučili? Zajímá mě také, jestli máte zkušenosti s investicemi do dividendových akcií v těchto časech, jestli mohou poskytnout nějakou stabilitu v portfoliu. Děkuji za každou radu a tip!

124 slov
1.2 minut čtení
6. 1. 2025
Monika Růžičková
Monika Růžičková

Inflace je fakt tvrdý oříšek, to je jasný. Když už se bavíme o akciích, tak bych určitě koukal na firmy, co dělají základní potřeby – potraviny, léky, energie. Tyhle sektory většinou přežijou i v těžkých časech, protože lidi musí jíst a taky se chtějí léčit. Třeba akcie jako Procter & Gamble nebo Unilever by mohly být zajímavý. Co se týče technologií, tak firmy s dobrým postavením a stabilními příjmy jako Microsoft nebo Apple by taky měly ustát inflaci líp než jiný.

Jak jsi zmínil dividendový akcie, to je dobrá cesta, jak si zajistit nějaký stabilní příjem, zejména když trhy skáčou. Firmy jako Coca-Cola nebo Johnson & Johnson mají dlouhou historii vyplácení dividend a to dává určitou jistotu. Takže asi tak, diversifikuj a sleduj sektory, který jsou rezistentní proti inflaci. Hlavně nedělej unáhlený rozhodnutí a radši si udělej domácí úkol než investuješ.

141 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Jitka Janková
Jitka Janková

Když se mluví o inflaci, dost často se doporučují akcie ze sektorů jako jsou základní potřeby, energie nebo zdravotnictví. Tyhle společnosti mají tendenci přežít i v těžších časech, protože lidi prostě potřebují jíst a léčit se. Například firmy jako Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson bych viděl jako solidní volbu.

Co se týče technologií, tak tady to může být trochu riskantnější, ale některé velké hráče jako Apple nebo Microsoft mají silné pozice a dostatek hotovosti, aby ustály tlak inflace.

Dividendy jsou taky dobrá cesta, zvlášť když trhy kolísají. Některé dividendové akcie jsou stabilní a nabízejí pravidelný příjem, což může být fajnové v těchto časech. Mám zkušenost s firmama jako Coca-Cola nebo Verizon, které mají dlouhou historii vyplácení dividend, a to může přinést určitou jistotu.

Celkově je dobrý mít diverzifikované portfolio a nespoléhat se jen na jeden sektor. Ať už jde o růstové akcie nebo ty dividendové, důležité je sledovat trh a přizpůsobovat se situaci.

153 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Veronika Němcová
Veronika Němcová