Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při nákupu NFT?

Na co si dát pozor při nákupu NFT?

Když se rozhodnu investovat do NFT, na co bych si měl dávat pozor? Slyšel jsem, že tento trh je dost divoký a přitahuje spoustu spekulantů. Mám obavy z toho, že bych mohl naletět nějakému podvodu nebo špatně odhadnout hodnotu daného tokenu. Jak zjistit, zda je NFT skutečně kvalitní a má potenciál růstu? Je důležité zkoumat autory, kteří stojí za těmi obrázky nebo videi, nebo by mě mohla zajímat i historie prodeje a poptávka po podobných dílech? Co když na trhu vznikne nějaká nová platforma, která bude mít lepší možnosti než ty současné? A jaké jsou rizika spojená s uchováváním NFT? Měl bych je mít na vlastní peněžence nebo je bezpečnější je nechat na burze? Jak se vyhnout phishingovým útokům a podvodným projektům? Kromě toho jsem slyšel o poplatcích za transakce a minting, jak moc by to mohlo ovlivnit celkovou investici? A co likvidita, jak rychle se dají NFT prodat zpět, pokud by to bylo potřeba? Děkuji za jakékoli rady a tipy, jak se v tomhle novém světě orientovat.

168 slov
1.7 minut čtení
18. 7. 2024
Pavla Pechová
Pavla Pechová

Když se chystáš investovat do NFT, tak fakt musíš být opatrnej. První věc, co bych udělal, je zjistit, kdo je autor. Když je to známý umělec nebo značka, tak je větší šance, že to poroste na hodnotě. Důležitá je taky historie prodeje – zkus projít, za kolik se podobné NFT prodávaly dřív. Zjistit poptávku a trend je klíčový.

Riziko podvodů tady určitě je, takže se vyhýbej projektům, co vypadají podezřele a kontroluj komunity na Discordu nebo Twitteru – často tam najdeš varování od ostatních. U uchovávání NFT doporučuju mít je na vlastní peněžence, ne na burze, kde hrozí hacky.

Co se poplatků týče, ty můžou být dost vysoký, zvlášť při mintingu. Tohle všechno ti ovlivní výnosnost. A ohledně likvidity – některé NFT se prodávají rychle, jiné mohou zůstat viset dlouho. Takže si dej pozor na to, co kupuješ, a měj plán, co s tím pak uděláš.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová

Při nákupu NFT si dej pozor na pár věcí. Hlavně zkoumej, kdo je autor – někdy jsou to známí umělci, jindy zase no name profily. Důležitá je historie prodeje a poptávka po podobných dílech. Když vidíš, že něco šlo za fůru peněz, může to být dobrý signál, ale ne vždy. Nové platformy můžou nabídnout lepší podmínky, takže sleduj trendy, co se děje v komunitě.

Bezpečnost je další věc, na kterou nezapomeň. Radši si NFT uchovej na vlastní peněžence než na burze. Burzy můžou být terčem útoků a phishingu, takže si dávej majzla na odkazy a podezřelé projekty. Poplatky za transakce a minting můžou taky dost zredukovat tvůj zisk, takže si je započítej do plánování investice.

A s likviditou to je složitější – ne všechno se dá rychle prodat, takže měj na paměti, že pokud něco koupíš, můžeš na tom chvíli viset. Obešel bych projekty s příliš slibnými výnosy, většinou jsou to podvody. Celkově je dobrý mít otevřený oči a dělat průzkum před každým nákupem.

163 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2024
Hana Bartošová
Hana Bartošová