Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT v umění?

Jak začít investovat do NFT v umění?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dostat k investování do NFT, zejména pokud jde o umění. Nikdy jsem předtím do něčeho podobného neinvestoval a mám trochu zmatek ohledně toho, co všechno to obnáší. Slyšel jsem spoustu příběhů o lidích, kteří zbohatli na digitálních uměleckých dílech, ale je tu i hodně varování a obav, že je to jen bublina. Jaké jsou tedy první kroky, které bych měl udělat? Musím si vytvořit nějakou peněženku na kryptoměny? A kde vlastně najdu ta správná NFT díla, do kterých bych mohl investovat? Je lepší kupovat od známých umělců nebo se pustit do nováčků, kteří teprve začínají? A co když se mi něco nebude líbit nebo se trh změní? Jak mohu minimalizovat riziko a zároveň využít příležitosti v tomto rychle se vyvíjejícím prostoru? Zajímalo by mě také, jestli někdo má zkušenosti s tím, jak hodnotit NFT umění a podle čeho se rozhodovat při koupi. Předem děkuji za jakékoliv tipy a rady!

155 slov
1.6 minut čtení
21. 6. 2024
Šárka Jonášová
Šárka Jonášová

Investování do NFT umění může být fakt zajímavý, ale jo, má to svý rizika. První krok je určitě si pořídit peněženku na kryptoměny, třeba Metamask. Pak si nabiješ nějakou tu kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT funguje na jeho bázi.

Dál se koukni na tržiště jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš hromadu NFT děl. Zkus hledat umělce, co tě fakt oslovují – nemusí to být nutně známí lidé, mnohdy nováčci mají skvělý nápady a ceny jsou nižší.

Hodnocení NFT je dost subjektivní, ale dobrý je sledovat komunitu a co se o dílech říká. Zkus checknout jejich sociální sítě, jestli mají fanoušky nebo jestli se o ně zajímají influenceri. Pokud se ti něco nebude líbit nebo trh klesne, můžeš to prodat později, ale pamatuj, že to není jistota.

Riziko minimalizuješ tím, že investuješ jen tolik, kolik jsi ochotný ztratit. Takže si dej pozor a nebuď příliš hrr na nákupy. Hodně štěstí!

149 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2025
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová

Investování do NFT v umění může znít složitě, ale v podstatě to začíná tím, že si vytvoříš peněženku na kryptoměny. Existuje spousta možností, jako MetaMask nebo Trust Wallet, kde si můžeš uchovávat svoje NFT a kryptoměny. Jakmile máš peněženku, budeš potřebovat nějaké krypto, většinou Ethereum, abys mohl nakupovat na tržištích jako OpenSea nebo Rarible.

Pokud jde o výběr děl, doporučuji začít s umělci, které znáš nebo které mají nějakou reputaci. Ale neboj se zkoušet nováčky, pokud tě jejich styl oslovuje. Trh je dost nestabilní a můžeš narazit na skvělou příležitost. Je dobrý se dívat na komunitu kolem umělce, jestli mají fanoušky a angažovanost.

Co se týče hodnocení NFT, je fajn sledovat historii prodejů a poptávku po konkrétních dílech. Taky si zjisti, co tě osobně oslovuje – investice by měla být nejen o penězích, ale i o tom, co tě baví.

Riziko tu samozřejmě je – trh může klesat a trendy se mění rychle. Takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. A když se ti něco nelíbí nebo trh se změní, neboj se prodat. Všechny tyhle faktory ti můžou pomoct najít cestu v tomhle chaotickém světě NFT.

186 slov
1.9 minut čtení
6. 2. 2025
Eva Švandová
Eva Švandová