Co všechno bych měl zvážit při diverzifikaci portfolia?
Diverzifikace portfolia se mi zdá jako klíčová součást investování, ale nejsem si úplně jistý, co všechno by do ní mělo spadat. Je to jen o rozložení peněz mezi různé třídy aktiv, nebo bych měl mít na paměti i další faktory? Jak důležité jsou například regionální rozdíly, když investuji do akcií, nebo jaké konkrétní sektory by měly být součástí mého portfolia? Měl bych se zaměřit více na stabilní dividendové akcie, nebo je lepší věnovat část investic rizikovějším technologickým firmám? A co kryptoměny? Jak velkou část portfolia bych měl alokovat do digitálních aktiv a jak moc se liší jejich volatilita od tradičních investic? Zajímalo by mě také, jak důležitá je likvidita jednotlivých aktiv a jestli mám mít na paměti i ekonomické faktory jako inflaci nebo úrokové sazby. Co myslíte, jakou roli hraje časový horizont mých investic a jak často bych měl portfolio revidovat? Jak se vlastně pozná, že je portfolio dobře diverzifikované? Existují nějaké konkrétní metriky nebo doporučení, které byste mohli sdílet? Bude pro mě užitečné mít v portfoliu i alternativní investice jako je realitní fond nebo NFT, nebo je lepší se soustředit čistě na klasické akcie a dluhopisy? V neposlední řadě, jak moc bych měl brát v úvahu své vlastní investiční cíle a toleranci k riziku při rozhodování o diverzifikaci? Rád bych slyšel názory a rady ostatních ohledně těchto otázek.