Charts.cz/Fórum/Jak správně rozložit peníze mezi akcie a kryptoměny?

Jak správně rozložit peníze mezi akcie a kryptoměny?

Přemýšlím nad tím, jak nejlépe investovat svoje peníze a dostal jsem se k otázce, jak správně rozložit finance mezi akcie a kryptoměny. Je to vůbec dobrý nápad? Znám pár lidí, kteří zainvestovali do kryptoměn a říkají, že to je super způsob, jak rychle zbohatnout, ale já jsem spíš opatrný typ a rád bych věděl, jaké jsou možnosti. Kolik procent portfolia bych měl alokovat do akcií a kolik do kryptoměn? Zajímalo by mě také, jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o tom, kolik investovat do každé kategorie. Měli bychom se řídit nějakými konkrétními pravidly nebo doporučeními od odborníků? A co volatilita? Jak moc by mě měla zajímat při rozložení investic? Pokud budou kryptoměny náhle klesat, neměl bych mít alespoň část peněz v akciích jako jistotu? Mohli byste mi dát nějaké tipy nebo zkušenosti, jak se orientovat v tomto dynamickém světě financí? Mám na mysli nejen riziko, ale i potenciální výnosy. Co si myslíte o diverzifikaci portfolia obecně? Je lepší mít víc různých aktiv nebo se zaměřit na pár vybraných věcí? Rád bych poprosil o názory na to, jak přistupovat k této problematice s ohledem na současnou situaci na trhu. Jak jste to udělali vy? Jaké máte zkušenosti s rozložením peněz mezi akcie a kryptoměny?

206 slov
2.1 minut čtení
2. 5. 2024
Denisa Hladíková
Denisa Hladíková

Záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat a jak dlouhodobě chceš investovat. Když to vezmu kolem a kolem, akcie jsou obecně stabilnější a mají tendenci růst v dlouhém období. Kryptoměny jsou zase mega volatilní a můžeš tam snadno ztratit, nebo naopak hodně vydělat. Mnoho lidí doporučuje mít třeba 70 % v akciích a 30 % v kryptoměnách, ale to záleží na tvém rizikovém profilu.

Pokud máš obavy z volatility, určitě je rozumné mít víc peněz v akciích jako nějakou jistotu. Ale na druhou stranu, pokud se ti líbí kryptoměnový trh, tak se mu nebraň, jen si dej pozor na to, že můžeš přijít o prachy rychle.

Diverzifikace je fajn myšlenka, protože rozložením investic snížíš riziko. Ale zase, když máš hodně různých aktiv, může být těžké to spravovat. Zkus začít s menším procentem v kryptoměnách, třeba 10-20 %, a postupně přidávat podle toho, jak se budeš cítit komfortně.

A nezapomeň sledovat trh a zprávy kolem kryptoměn i akcií, aby ses mohl přizpůsobit aktuální situaci.

163 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2025
Andrea Hlaváčová
Andrea Hlaváčová

No, to je celkem zajímavá otázka. Rozložení peněz mezi akcie a kryptoměny závisí na tom, kolik jsi ochoten riskovat. Když se podíváš na akcie, většinou jsou stabilnější než krypta, ale i tam můžeš přijít o prachy. Takže pro začátek bych doporučil třeba 70 % do akcií a 30 % do kryptoměn, pokud jsi opatrný.

Kryptoměny jsou dost volatilní, takže se může stát, že během týdne ztratíš víc než v akciích za rok. Měl bys mít v záloze nějaké peníze v akciích jako jistotu pro případ, že krypta spadnou. Diversifikace je fakt důležitá, protože ti to pomůže rozložit riziko. Místo toho, abys investoval do pár vybraných věcí, je lepší mít víc různých aktiv – třeba kombinaci technologických akcií a stabilních dividendových akcií plus pár kryptoměn.

Důležitý je sledovat trh a přizpůsobovat tomu svoje portfolio. Pokud vidíš trend v klesání krypta, můžeš přehodnotit alokaci. Taky se říká, že bys neměl investovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Vždycky je fajn si udělat vlastní průzkum a nenechat se unést tím, co říkají ostatní. Každý má jinou zkušenost a vyhovuje mu něco jiného.

178 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Žaneta Matoušková
Žaneta Matoušková