Charts.cz/Fórum/Co to vůbec znamená diverzifikace v kontextu ETF?

Co to vůbec znamená diverzifikace v kontextu ETF?

Zajímalo by mě, co přesně znamená diverzifikace, když se mluví o ETF. Slyšel jsem, že je to důležité pro investory, ale nejsem si úplně jistý, jak to vlastně funguje. Můžete mi prosím vysvětlit, jak diverzifikace pomáhá při investování do ETF? Myslím, že chápu základní koncept diverzifikace jako rozložení rizika, ale jak to konkrétně platí pro ETF? Jaké jsou výhody, když investujete do různých aktiv prostřednictvím jednoho ETF? A co se stane, když je ETF příliš zaměřené na jedno odvětví nebo geografickou oblast? Jak to ovlivní celkovou stabilitu mé investice? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaká specifická pravidla nebo doporučení, jak diverzifikovat portfolio pomocí ETF. Mám obavy z volatility trhu a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně nastavit svou strategii. Děkuju!

124 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2023
Ondřej Kraus
Ondřej Kraus

Diverzifikace v kontextu ETF znamená, že místo toho, abys investoval do jediné akcie nebo nějakého konkrétního aktiva, dostaneš možnost rozložit svoje investice do různých aktiv prostřednictvím jednoho fondu. To znamená, že když koupíš ETF, vlastně se podílíš na celém koši akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Takže když jedno aktivum klesne, ostatní můžou zůstat stabilní nebo dokonce růst, což ti pomáhá snížit celkové riziko.

Když pak mluvíme o zaměření ETF – pokud je ETF moc zaměřené třeba jen na jedno odvětví jako technologie nebo na jednu geografickou oblast, můžeš být víc vystavený riziku. Například pokles tech akcií by ti mohl narobit velké problémy, zatímco diverzifikovanější ETF by to mohlo vyvážit.

Pokud jde o doporučení, snaž se mít ve svém portfoliu různé druhy ETF – třeba akciové, dluhopisové a možná i nějaké zaměřené na specifické trhy nebo sektory. Je dobrý mít nějaký mix a sledovat, jak se jednotlivé sektory vyvíjejí. Celkově platí, že diverzifikace ti může pomoct lépe zvládat volatilitu trhu a ochránit tvoje investice před většími ztrátami.

166 slov
1.7 minut čtení
10. 5. 2024
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková

Diverzifikace u ETF znamená, že místo investování do jednoho akciového titulu nebo aktiva, investuješ do fondu, který obsahuje spoustu různých akcií nebo jiných aktiv. Tím pádem si rozkládáš riziko. Když jedno odvětví klesne, ostatní mohou růst a tak neztratíš úplně. To je super výhoda, protože s jedním ETF můžeš mít třeba stovky různých akcií najednou.

Pokud bys měl ETF zaměřené na konkrétní sektor, třeba technologie, a ten sektor pak šel dolů, tvoje investice by dostala zabrat. Takže je dobrý mít v portfoliu ETF z různých oblastí – akcie, dluhopisy, možná i nějaké komodity.

Ohledně pravidel – doporučuje se mít v portfoliu různé typy ETF a nezaměřovat se jen na jedno odvětví nebo region. Podívej se i na to, jaký mají ETF poplatek a jak jsou spravované. Čím víc diverzifikovaný máš portfólio, tím lépe zvládneš volatilitu trhu. Takže jo, diverzifikace je fakt důležitá věc, pokud chceš mít stabilnější investice.

148 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2025
Jindřiška Zichová
Jindřiška Zichová