Charts.cz/Fórum/Jaké ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Jaké ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investice?

Zajímá mě, jaké ETF byste doporučili pro dlouhodobé investice, protože chci začít investovat do něčeho, co má potenciál růst a přitom je to relativně bezpečné. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro pasivní investory, ale nejsem si jistý, na co se mám zaměřit. Mám v plánu investovat na několik let dopředu a rád bych věděl, jestli byste doporučili nějaké konkrétní fondy, které mají dobré historické výnosy nebo třeba nízké náklady na správu. Také mě zajímá, jestli je lepší zaměřit se na ETF sledující akciové indexy, nebo raději diversifikovanější fondy, které zahrnují různé sektory ekonomiky. Je mi jasné, že minulost není zárukou budoucích výsledků, ale přesto bych chtěl mít alespoň nějaký přehled o tom, co by mohlo fungovat. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru ETF pro dlouhodobý horizont? Děkuji za jakékoli tipy a zkušenosti!

137 slov
1.4 minut čtení
20. 7. 2022
Lukáš Maleček
Lukáš Maleček

Dlouhodobé investice do ETF jsou super způsob, jak zainvestovat bez velké námahy. Určitě bych doporučil zaměřit se na ETF, co sledují akciové indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle fondy mají historicky dobré výnosy a jsou dost diversifikované, což snižuje riziko. Důležitý je taky nízký TER (poplatek za správu), takže si dávaj pozor na to.

Další možností jsou sektorové ETF, pokud máš pocit, že nějaký sektor poroste víc než ostatní – třeba technologie nebo obnova energie.

Při výběru ETF se koukej na historické výnosy, náklady a objem obchodování. Taky zvaž, jestli chceš investovat pravidelně nebo jednorázově. A vzpomeň, že dobré je mít plán a nepanikařit při poklesech trhu. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
9. 3. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová

Pokud plánuješ dlouhodobé investice do ETF, tak určitě koukni na indexové fondy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle mají dlohodobě solidní výnosy a jsou dostatečně diversifikované. Můžeš se taky podívat na ETF sledující specifické sektory, jako je technologie nebo zdravotnictví, ale tam už to může být riskantnější. Záleží, co chceš – jestli bezpečnost nebo potenciál většího výnosu.

Sleduj náklady na správu, čím nižší, tím lepší, protože to ti ušetří peníze na poplatcích. A rozhodně zvaž i likviditu ETF – čím víc se obchoduje, tím líp pro tebe.

Historické výnosy sice nejsou garance do budoucna, ale některé fondy ukazují dobrou stabilitu. Taky si ověř fondu, aby měl dobrou reputaci a nebyl příliš volatilní. Na dlouhé období je lepší jít spíš do stability než do riskantních investic.

126 slov
1.3 minut čtení
27. 7. 2024
Elena Šilhavá
Elena Šilhavá