Charts.cz/Fórum/Měli bychom investovat do ETF pravidelně nebo jen když trh klesá?

Měli bychom investovat do ETF pravidelně nebo jen když trh klesá?

Čím dál více lidí se zajímá o investice do ETF a já jsem mezi nimi. Přemýšlím, jaký přístup by byl nejlepší, a to mě přivádí k otázce, jestli bychom měli investovat pravidelně, třeba každý měsíc, nebo je lepší čekat na pokles trhu a nakupovat v těchto chvílích. Mám pocit, že investování do ETF je skvělý způsob, jak diverzifikovat moje portfolio a snížit riziko, ale nevím, jestli je lepší mít stabilní plán a investovat bez ohledu na to, co se děje na trhu, nebo se soustředit na nákup právě tehdy, když ceny klesají. Vím, že pravidelné investování může pomoci průměrovat náklady a vyhnout se emocionálním rozhodnutím, ale na druhou stranu bych nerad prošvihl nějaké skvělé příležitosti při poklesu trhu. Jaké máte zkušenosti s tímto přístupem? Co byste doporučili lidem jako já? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci v rozhodování o mé investiční strategii.

152 slov
1.5 minut čtení
26. 6. 2024
Anna Dobešová
Anna Dobešová

Když to vezmu z pohledu praktických investic, pravidelný nákup ETF, třeba každý měsíc, má své výhody. Za prvé, průměruješ si náklady a tím snižuješ riziko, že koupíš v nějakém super drahém období. Taky se vyhneš tomu stresu, kdy máš čekat na správný okamžik a pak se bát, že to propásneš. Na druhou stranu, investice při poklesu trhu může přinést skvělý zisk, protože nakupuješ levně. Ale to je těžký odhadnout, kdy ten pokles nastane a co když se ti trh jen tak nevrátí? Takže pokud nemáš čas nebo chuť sledovat trhy pořádně, asi bych šel radši do toho pravidelného investování. Můžeš si to nastavit jako automatické platby a mít klid na duši. No a pokud budeš mít občas volné peníze navíc při poklesu, tak to můžeš zainvestovat extra. To mi přijde jako rozumný mix.

133 slov
1.3 minut čtení
7. 2. 2025
Karel Paleček
Karel Paleček

Takže, investování do ETF je fakt fajn způsob, jak rozložit riziko. Osobně bych šel cestou pravidelného investování, třeba každý měsíc. Tím docela dobře průměruješ náklady a vyhneš se tomu stresu čekat na ten "správný moment". Trh může klesat i stoupat a nikdo neví, kdy je nejlepší čas nakupovat. Pokud bys čekal na pokles, můžeš klidně přijít o dobré příležitosti, když trh poroste.

Samozřejmě, čekat na pokles se zdá lákavé, ale je to dost riskantní, protože nevíš, kdy ten pokles přijde. Navíc, pokud pravidelně investuješ, tak i v těžších časech nakupuješ levněji a to ti na dlouhodobém horizontu může dost pomoct. Takže já bych doporučil jít do toho s pravidelným investováním a nesnažit se odhadovat trh. Méně stresu a lepší klid na duši.

122 slov
1.2 minut čtení
7. 2. 2025
Dominik Veselý
Dominik Veselý