Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou kognitivní biaisy a jak je můžu rozpoznat při investování?

Co to vlastně jsou kognitivní biaisy a jak je můžu rozpoznat při investování?

V poslední době se hodně mluví o kognitivních biaisích, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, co to vlastně znamená. Mohli byste mi vysvětlit, co to přesně je a jak to souvisí s investováním? Zajímalo by mě, proč je důležité si tyto zaujatosti uvědomovat, když se rozhodujeme o investicích, a jestli existují nějaké konkrétní příklady, které bych měl mít na paměti. Například, když slyším o nějaké nové kryptoměně, může mě to strhnout k tomu, abych do ní investoval bez toho, abych si udělal pořádný průzkum. Jak bych mohl rozpoznat, že jsem pod vlivem některého kognitivního biasu v takové situaci? A platí to i pro tradiční akcie nebo investice do nemovitostí? Jak se třeba projevuje tzv. potvrzovací zkreslení nebo efekt kotvy v reálném životě při rozhodování? Děkuji za jakékoli rady či zkušenosti, které byste byli ochotni sdílet.

136 slov
1.4 minut čtení
16. 7. 2024
Miroslav Vejvoda
Miroslav Vejvoda

Kognitivní biaisy jsou prostě nějaký chyby v našem myšlení, který nás ovlivňujou, když se rozhodujeme. Při investování můžou hrát velkou roli, protože nás nutí přehnaně reagovat na určité informace nebo situace, co nás pak vedou k špatným rozhodnutím. Třeba ten efekt kotvy – to je, když se zasekneme na nějaký číslo nebo informaci a pak podle toho hodnotíme všechno ostatní. Můžeš si vzít příklad, kdy vidíš akcii, co má vysokou cenu, a automaticky předpokládáš, že je kvalitní, aniž bys zkoumal její fundamenty.

Pak je tady potvrzovací zkreslení. To je, když hledáš jenom ty informace, co podporujou tvůj názor a ignoruješ všechny ostatní. Třeba když slyšíš o novým kryptu a už se ti líbí myšlenka do toho investovat, tak začneš hledat jen pozitivní zprávy a zapomeneš na varování nebo negativní analýzy.

Tyhle zaujatosti platí i pro tradiční akcie nebo nemovitosti. Člověk může mít tendenci investovat do umístění nebo brandu, který mu je známý, i když to nemusí být nejlepší rozhodnutí.

Nejlepší je mít na paměti tyhle biasy a snažit se je identifikovat při svých rozhodnutích. Vždycky je dobrý udělat si vlastní průzkum a poslechnout si různý názory místo jen slepého následování trendů.

188 slov
1.9 minut čtení
9. 10. 2024
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová

Kognitivní biaisy jsou vlastně takový psychologický klam, co nás nutí rozhodovat se iracionálně. Při investování to může znamenat, že se necháme ovlivnit svými emocemi nebo předchozími zkušenostmi, místo abychom se řídili logikou a fakty. Třeba efekt kotvy je situace, kdy si uděláš názor podle první informace, co slyšíš, a pak to ovlivní tvoje další rozhodování. Pokud slyšíš o nějaké nový kryptoměně, můžeš si hned říct, že ji musíš mít, ačkoliv bys měl nejdřív zjistit, co je to vlastně zač.

Potvrzovací zkreslení je další příklad – to je, když hledáš jen ty informace, co potvrzují tvůj názor a ignoruješ ty, co by mohly říct opak. Například pokud už máš akcii v portfoliu a slyšíš pozitivní zprávy, klidně si je vezmeš za své a zamítneš negativní názory.

Je dobrý si tyhle biaisy uvědomovat, protože můžou vést k špatným rozhodnutím – třeba zbytečně prodáš nebo koupíš akcie nebo kryptoměny bez pořádného průzkumu. Platí to jak pro akcie, tak pro nemovitosti. Prostě si dej pozor na to, co tě motivuje k investicím a snaž se být objektivní. Vždycky je fajn mít víc názorů a informací na stole.

181 slov
1.8 minut čtení
23. 4. 2024
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová