Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, zda je NFT projekt důvěryhodný?

Jak zjistit, zda je NFT projekt důvěryhodný?

V poslední době se kolem NFT projektů rozvinula spousta povyku a já se snažím orientovat v tom, co je skutečně důvěryhodné a co ne. Narazil jsem na několik projektů, které mě zaujaly, ale mám obavy z toho, jak poznat, jestli stojí za to investovat čas a peníze. Existuje nějaký způsob, jak ověřit, zda je daný NFT projekt legitimní? Mám na mysli nejen samotné umění nebo digitální aktiva, ale především tým za projektem. Jak moc je důležité prozkoumat jejich historii a zkušenosti v oboru? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které by mohly pomoci při posuzování důvěryhodnosti těchto projektů. Co třeba komunitní podpora – jak moc může být důležitá a na co přesně bych se měl zaměřit při zkoumání jejich aktivit třeba na sociálních médiích? A co whitepaper? Je to něco, co bych měl vždycky hledat, nebo jsou i projekty bez něj, které mohou být stejně dobré? Taky bych rád věděl o rizicích – jak moc bych měl být opatrný a na co si dát pozor? Prostě mě zajímá cokoliv, co by mi mohlo pomoci udělat si lepší obrázek o tom, jak poznat dobrou investici v oblasti NFT. Jaké máte zkušenosti vy? Jak jste se vy osobně orientovali v důvěryhodnosti různých projektů?

206 slov
2.1 minut čtení
11. 6. 2024
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela

Takže, když hledáš důvěryhodný NFT projekt, měl bys to brát z vícero úhlů. Nejdřív se podívej na tým. Zjisti, kdo za projektem stojí – jejich historii a zkušenosti. Jestli tam jsou lidi, co už dělali něco podobného nebo mají dobrou reputaci v kryptokomunitě, to je plus. Pak je dobrý kouknout na komunitu. Aktivita na sociálních sítích, jak moc jsou lidé zapojeni, jestli se diskutuje a jestli to má nějakou zpětnou vazbu – to může hodně napovědět. A whitepaper? Není to nutnost, ale pokud ho mají, tak si ho přečti. Mělo by tam být jasně vysvětleno, co projekt dělá a jaký má cíl.

Rizika? Určitě buď opatrnej, podvodníků je tu dost. Sleduj podezřelé signály jako sliby rychlého zbohatnutí nebo chybějící transparentnost. Můžeš se také podívat na recenze nebo názory ostatních lidí ve fórech a diskuzích. Nakonec nezapomeň na vlastní intuici – pokud ti něco nevoní, radši si dej čas a zkoumej líp.

150 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2025
Žaneta Benešová
Žaneta Benešová

Takže, pokud chceš zjistit, jestli je NFT projekt legit, začni tím, že se mrkneš na tým za ním. Zjisti, kdo jsou a co dělali dřív. Dobří lidé obvykle mají nějaké zkušenosti v kryptu nebo umění. Pak se podívej na jejich sociální sítě – jaký mají engagement? Jestli tam mají aktivní komunitu a lidi se zapojují do diskuzí, to je plus. Co se týče whitepaperu, měl bys ho mít na očích, ale nejsou všechny projekty povinně musí mít – někdy to může být i dobrá známka flexibility. Ale pozor na projekty bez něčeho jasného, to může být červená vlajka. A sleduj i to, jak reagují na kritiku a dotazy – jestli jsou otevření nebo naopak agresivní vůči skeptikům. Rizika tu jsou velká, hlavně v podobě pump and dump schémat nebo rug pullů. Takže buď opatrnej, investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a radši si udělej pořádný průzkum.

148 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2024
David Dunka
David Dunka